Skola
Vetot viktig nödbroms mot vinstsyftande skolor
Folkpartisten Christer Nylander vet mycket väl att Miljöpartiet inte bryter emot överenskommelsen i Friskolekommittén, men i brist på sakliga argument sprider han felaktigheter. Folkpartiet borde i stället ägna sig åt självrannsakan och ställa sin havererade skolpolitik åt sidan.
Publicerad: 30 april 2015, 08:54
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I stället för att sprida felaktigheter borde FP slopa sin havererade skolpolitik.
REPLIK. I debattinlägget Visitkorten viktigare än politiken för MP (DS 28/4) hävdar folkpartisten Christer Nylander att vi och Socialdemokraterna går emot uppgörelsen i Friskolekommittén eftersom regeringen vill utreda hur kommuner kan ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor som är avsedda att drivas med vinstsyfte. Observera att det handlar om skolor som drivs av vinstsyfte.
Det är inte första gången som representanter från Folkpartiet hävdar att vi bryter mot uppgörelsen i Friskolekommittén, och påståendet blir inte sant bara för att det upprepas.
I Friskolekommitten var vi överens i många frågor och de delarna tänker vi värna om. Vi var dock inte ense om allt. I slutbetänkandet skrev Miljöpartiet och Socialdemokraterna tydligt och klart att vi kommer att verka för att införa ett krav på att utbildning skrivs in som syfte i alla friskoleföretags bolagsordningar. Vidare skrev Socialdemokraterna i ett särskilt yttrande i Friskolekommittén slutbetänkande att de anser att det ska krävas ett samarbetsavtal med kommunen för att etablera en ny fristående skola. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har varit öppna med dessa ambitioner.
Christer Nylander vet mycket väl att vi inte bryter emot överenskommelsen i Friskolekommittén, men i brist på sakliga argument sprider han i stället felaktigheter. Folkpartiet borde ägna sig åt självrannsakan och ställa sin havererade skolpolitik åt sidan; en skolpolitik som under de gångna åtta åren resulterade i sjunkande skolresultat, ökad skolsegregation, minskad likvärdighet, större utslagning av elever och ökade administrativa bördor för lärarkåren.
Miljöpartiet är däremot tydliga med att vi vill undersöka konsekvenserna av friskolereformen; en reform som på många sätt har breddat det pedagogiska utbudet i svensk skola, men också haft negativa konsekvenser. Vi vill göra det möjligt för kommunpolitiker att kunna dra i bromsen om de ser att en friskoleetablering som drivs av vinstsyfte kan vara negativ för eleverna i kommunen.
Miljöpartiets inställning till en pedagogisk mångfald och allas möjligheter att välja en bra skola står fast. Vi välkomnar skolor som ger våra barn en bra grund att stå på oavsett huvudman. Vi vill dock att eventuellt överskott ska gå tillbaka till skolverksamheterna så att varje krona som satsas på skolan ska gå till att göra verksamheten ännu bättre för eleverna.
Om de kommunala politikerna oavsett färg ser att det av kvalitetsskäl är problematiskt att tillåta etablering av en vinstdrivande friskola så bör de kunna säga nej. Det är ett viktigt steg för att vända utvecklingen i skolan.
Jabar Amin, riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson (MP)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.