Skola
Vd:n: Uppdrag granskning svartmålar våra förskolor
I kvällens Uppdrag granskning riktas allvarliga anklagelser mot Hälsans förskola. Programmet förmedlar en bild av förskolor där barnen får för lite mat och personalen vantrivs, samtidigt som företaget expanderar och går med vinst. Men bilden är ensidig, kraftigt överdriven och återspeglar inte vår verksamhet på ett rättvisande sätt, skriver företagets vd och huvudägare.
Publicerad: 19 mars 2014, 08:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I kvällens Uppdrag granskning kommer mycket allvarliga anklagelser att riktas mot vår förskoleverksamhet. Programmet kommer att förmedla en bild av förskolor där barnen får otillräckligt med mat och personalen vantrivs. Detta kommer att ställas mot att företaget expanderar och går med vinst. Uppdrag gransknings bild är ensidig, kraftigt överdriven och återspeglar inte vår verksamhet på ett rättvisande sätt. Vi vill komplettera bilden av Hälsans förskola och välkomnar den som vill besöka någon av våra förskolor för att bilda sin egen uppfattning.
Vi har i dag över 500 barn i våra åtta förskolor och har kö till flera av våra verksamheter, och det i områden där det finns ett överskott på barnomsorgsplatser. Vi har varje termin drygt 80 barn som skolas in i våra förskolor, vilket innebär att föräldrar är med i verksamheten, ser den mat som serveras och deltar i aktiviteter. Vi litar på att dessa föräldrar inte skulle lämna sina barn till oss om verksamheten var dålig.
Men vi har haft problem, vi är de första att erkänna det. Vårt ledarskap fungerade dåligt de första åren med för mycket detaljstyrning och kontroll, vilket skapade slitningar mellan oss i ledningen, chefer och medarbetare. Vår tidigare förskola i Nacka, som programmet kommer att fokusera på, är ett exempel på det. Det var inte bra och vi är ledsna för det. Vi borde lagt ner verksamheten direkt när de lokaler kommunen lovat oss inte blev klara i tid, istället för att fortsätta att driva verksamheten i illa anpassade lokaler med fler barn än lämpligt. Även om vi inte känner igen alla enskilda händelser som kommer att förmedlas i programmet så håller vi med om slutsatsen – att verksamheten i sin helhet inte höll måttet.
Programmet riktar stark kritik mot vår mat och drar slutsatsen vi prioriterat vinst framför bra mat till barnen. Det är inte sant. Om vi var ute efter högsta möjliga vinst skulle vi välja catering med halvfabrikat istället för att, som vi har gjort, investera i egna kök och anställa kockar vilket är en mycket dyrare, men enligt oss bättre, lösning. Däremot har vi dumt nog haft för stram budget för inköp av livsmedel. Vi var av den felaktiga uppfattningen att vi låg i linje med kommuner, men vi borde ha lyssnat till de medarbetare som påpekade att det var svårt att möta våra krav med den budget vi hade. Vi fokuserade på att utveckla kompetens och organisation i köken, vilket behövdes, men borde tidigare höjt budgeten. Varje exempel på att vi inte serverat bra mat till barnen i våra förskolor är allvarlig. Men att det inte skulle funnits tillräckligt med mat för att barnen i våra förskolor skulle kunna äta sig mätta, det är hemsk anklagelse och den bilden delar vi inte.
Samtidigt har vi lärt oss av våra misstag. Våra kompetenta förskolechefer har i dag eget budgetansvar och större handlingsfrihet, vilket haft mycket goda resultat med nöjdare medarbetare och lägre personalomsättning som följd. Vi har också höjt matbudgeten och våra kockar får bra respons från föräldrar och medarbetare. Vi rekryterade en kvalitetschef för ett år sedan och vi har tydliga kvalitetsriktlinjer för alla förskolor.
Vi har sedan starten 2007 gått med cirka 7 miljoner kronor i vinst (efter skatt) vilket motsvarar cirka 7 procents vinstmarginal. Vi har samtidigt investerat över 20 miljoner kronor i våra förskolor, exklusive köp av nya förskolor. Alla våra åtta förskolor har rustats upp och vi kan i dag erbjuda fina, pedagogiskt genomtänkta miljöer. Vi har återinvesterat mer än vår sammanlagda vinst enbart i upprustning av befintliga förskolor.
Vi har skapat över 300 nya barnomsorgsplatser i Stockholm och Uppsala. Vi har tagit över konkursbon (t ex Stockholms enda ”nattis”), förvärvat ekonomiskt svaga verksamheter och startat helt nya förskolor. Den typen av verksamhet kännetecknas ofta av hög personalomsättning och i många fall oroliga föräldrar. Varje gång vi har tagit över, byggt ut eller startat en ny verksamhet har kommunen genomfört en eller flera inspektioner. Inspektionerna är tuffa och ska också vara det. Det ställs mycket höga krav på oss som driver förskolor. Vi ser inspektioner som ett stöd i vår kvalitetsutveckling och jobbar hårt och metodiskt med att leva upp till de krav som finns på oss.
En av våra åtta förskolor har i dag ett föreläggande av kommunen, vilket är den på Kungsholmen. Vi fick kritik för hög personalomsättning och bristande pedagogiskt material. Materialet är åtgärdat och vi kan redan se att det arbete vi och vår kompetenta förskolechef lagt ner för att sänka personalomsättningen har givit positiva resultat.
Vi har ingenting emot att bli granskade. Om föräldrar eller medarbetare anmäler sin förskola ska en inspektion genomföras och medier har ett viktigt uppdrag. Vi har fortfarande utmaningar, men Hälsans förskola är i dag en bra verksamhet och vi har fantastiska medarbetare och chefer. Vi vill bli rättvist behandlade och den bild som Uppdrag granskning förmedlar av vår verksamhet – den är svartmålande och stämmer inte.
LÄS MER Inspektionerna av fristående förskolor är rättsosäkra
LÄS MER Följ den senaste debatten om förskolan
Malin Hökeberg, vd Hälsans förskola
Bijan Fahimi, huvudägare Hälsans förskola
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.