fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Var tionde lärare har straffats när de kritiserat arbetsplatsen

Publicerad: 6 december 2022, 09:40

Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand, ordförande i de två lärarfacken som 2023 går ihop till Sveriges Lärare.

Foto: Per Myrehed/Ann Jonasson

Lärare som påtalar brister i verksamheten blir straffade. Störst är problemen i vinstdrivande skolor, men de finns även i kommunala skolor. Det konstaterar lärarförbunden i en ny rapport om tystnadskulturen i skolan.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöFackfrågorLärareLärarnas RiksförbundLärarförbundetSenaste nytt

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Fyra av tio lärare inom kommunala och vinstdrivande skolor svarar att de väljer att inte ta upp problem på arbetsplatsen för att de inte vill framstå som besvärliga. Var tionde känner en rädsla att prata om problem och mer än var tionde uppger att de drabbats av negativa konsekvenser, till exempel utskällningar eller sämre löneutveckling, efter att ha påtalat brister i verksamheten. 

Inom idéburna skolor är resultaten genomgående bättre, visar en undersökning som drygt 6 000 lärare har svarat på, gjord av fackförbunden Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.

”Oacceptabelt”, skriver de två fackförbundens ordförande om resultaten på DN Debatt i dag tisdag. 

LÄS MER: Många tjänstemän vågar inte larma media: ”Varningssignal” 

Att inte ha en öppen kultur på arbetsplatsen riskerar att öka stressen för lärarna och försämra utbildningen för eleverna, menar de. 

”Dessutom skickar det märkliga signaler att de som ska utbilda eleverna i demokratins grunder motarbetas när de ska utöva sin yttrande­frihet”, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand och kräver åtgärder från regeringen. 

Bland annat vill de att Arbetsmiljöverket ska genomföra inspektioner om politikers arbetsmiljöansvar och särskilt granska tystnadskulturen. 

Tidigare under hösten släppte även Läkarförbundet en rapport om tystnadskultur, som visade att en av sex läkare inte vågar framföra kritik till ledningen.

LÄS MER: Tystnadskultur i Västerbotten: Var femte rädd för att straffas 

LÄS MER: Debatt: ”Korruptionen i vård och omsorg måste bekämpas”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev