måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Vänsterpartiet överklagar skolförsäljning i Stockholm

Publicerad: 14 mars 2022, 11:41

Försäljningen gynnar IES på ett otillbörligt sätt, anser Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm. Foto: Jessica Segerberg/Lars Pehrson

Den omtvistade försäljningen av en skolfastighet i Stockholm till Internationella Engelska skolan (IES) överklagas nu av Vänsterpartiet som vill att affärens laglighet prövas.

Ämnen i artikeln:

SkolmarknadenInternationella engelska skolanSkolanUtbildningFastigheter

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det handlar om en fastighet som IES i många år hyrt av Stockholms stad, men som majoriteten i kommunfullmäktige vill sälja till ett dotterbolag till skolkoncernen. Det är ett led i att se över stadens fastighetsbestånd med syfte att bolaget Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) ska äga och förvalta fastigheter för stadens egna skolor och förskolor.

Oppositionen stoppade i januari försäljningen tillfälligt genom att begära en återremiss med krav på en risk- och konsekvensanalys av försäljningen, bland annat om hur affären påverkar stadens ekonomi samt hur föreningslivet påverkas av att idrottshallen som ingår i försäljningen får en ny ägare.

LÄS MER: Försäljning av skolfastighet till IES stoppas tillfälligt 

På kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 21 februari klubbades dock försäljningen. Men Vänsterpartiet ger sig inte och överklagar alltså nu försäljningen till förvaltningsrätten för att få prövat om IES fått ett allt för fördelaktigt avtal. Vänsterpartiet anser att kommunen bör fortsätta att äga skollokaler och idrottshallar 

”Det här är ett väldigt komplext avtal som vi menar otillbörligt gynnar IES på bekostnad av oss vanliga kommuninvånare. Vi vill få det prövat om det här verkligen är lagligt”, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

I handlingarna till kommunfullmäktigesammanträdet i februari där försäljningen klubbades framgår att i dag genererar uthyrningen av fastigheten i Gubbängen ett överskott på omkring 9 miljoner kronor för SISAB. Den förlorade vinsten efter försäljningen beräknas kompenseras av minskade räntekostnader och att SISAB inte behöver investera i fastigheten, samt att affären ger ett tillskott på drygt 200 miljoner kronor som ska minska låneskulden.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev