fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Välfärd viktigare för industrin än låga löner

Dagens industri kräver välutbildad och högteknologisk arbetskraft, vilket gjort att många svenska företag flyttat hem produktionen igen. Kunskap och innovation lockar mer än låga löner, och en omfattande välfärd är en förutsättning för att klara kompetensförsörjningen. Men det verkar de borgerliga ha missat.

Publicerad: 21 augusti 2018, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den forna arbetaren har blivit kunskapsarbetare, enligt debattörerna. Foto: Nikita Buida


Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningEkonomiKompetensutveckling

Produktionen idag kräver mycket högre kompetens än tidigare. Det finns en felaktig och gammal bild av svensk industri som lever kvar med arbetare som står på löpande band med skruvmejseln i hand. Den moderna industrin är dock högteknologisk och kräver välutbildad arbetskraft.

Arbetaren har blivit mer av en tjänsteman. Eller om man vänder på det så har många av oss blivit kunskapsarbetare.

Det har resulterat i att svenska tillverkningsbolag tar tillbaka produktion från lågkostnadsländer. Enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola så valde 56 procent av alla bolag som mellan 2010 och 2015 flyttade ut produktion att flytta tillbaka. Det är inte längre billigare och mer effektivt att lägga produktionen utanför Sveriges gränser.

Två avgörande faktorer tros vara de senaste årens framsteg inom automation samt ökande lönenivåer även i låglöneländer. Kunskap och innovation driver därför etableringen mer än låga löner i ett nytt industriperspektiv. Detta gäller inte minst små innovativa företag inom life sciene, IKT och smart industriproduktion.

Den stora utmaningen ligger därför i den långsiktiga kompetensförsörjningen. Företag begränsas av möjligheterna till expansion på grund av problemen att rekrytera och anställa rätt personal.

Tre av fyra teknikindustriföretag måste redan i dag anpassa sin verksamhet efter bristen på kompetens enligt Teknikföretagens färska rapport ”Vinna eller försvinna”. Denna kompetensbrist hotar den välfärd som vi tar för given. Om Sverige även i framtiden ska vara en av världens ledande industrinationer så måste vi därför fortsätta investera i ett samhälle för effektiv kompetensförsörjning. Vi kan inte låta någon vara utanför. Alla ska erbjudas möjligheten att nå sin fulla potential och det måste till exempel bli mer attraktivt att söka de teknisk-ekonomiska utbildningarna.

En konkurrensfördel för svenska företagare jämfört med många andra länder är ett utbyggt socialt trygghetssystem. Om fler ska våga ta steget att göra karriär, bli småföretagare och entreprenörer så behövs viktiga samhällstjänster som en välutbyggd barnomsorg, äldreomsorg, sociala trygghetssystem och en bra skola. Detta behövs inte minst för entreprenörer och småföretagare. För att trygga denna välfärd kommer långsiktiga investeringar på samhällsnivå att krävas, inte en nermontering av välfärden genom sänkta skatter. Vi måste också hitta lösningar för kompetensomställningar och vuxenutbildningar även för kunskapsarbetare.

Mot allt detta står en kortsiktig borgerlig politik med sänkta löner för vissa grupper, satsning på enkla jobb och försämringar av villkoren svensk arbetsmarknad. Men tron att låga löner ska skapa konkurrensfördelar för Sverige på en internationell arena känns som något från industrialiseringens barndom.

Vi vill verka för ett bra företagsklimat som främjar tillväxt och utveckling. Sverige ska ligga i framkant när det gäller smart industriell utveckling och därför kommer vi att fortsätta prioritera investeringar i kunskap, välfärd och näringsliv framför skattesänkningar och en nermontering av den generella välfärden. Sverige behöver och förtjänar något bättre.

Patrik Hedlund, ordförande Socialdemokratiska Tjänstemannaföreningen i Uppsala, marknadsanalytiker Ericsson

Per Key, ordförande Socialdemokratiska företagare i Stockholm, arbetar med utbildning och coaching inom affärsutveckling och entreprenörskap

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev