Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Våga prova senare skolstart för eleverna”

Skolstart nio i stället för åtta blev en framgång på Smedshagsskolan i Hässelby. Färre kom för sent och skolresultaten höjdes. Fler borde våga prova, uppmanar rektorn.

Publicerad: 26 mars 2015, 08:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationPisaElevhälsa

En debatt om lämplig start på skoldagen har blossat upp efter en debattartikel i Svenska Dagbladet där forskare skriver att tidiga skolmorgnar är en fara för hälsan. Jag kan bara konstatera att det var en framgång när Smedshagsskolan i Hässelby ändrade elevernas start från åtta till nio på morgonen. Lärarna börjar klockan åtta som vanligt.

Det finns så mycket åsikter bland folk i samhället i dag om vad skolan bör och inte bör göra. Man vill se en förändring av skolan, men den rektor som försöker ändra på saker och ting blir ofta kritiserad av föräldrar, personal och även ibland politiker. I grunden verkar det som en del inte vill se några förändringar, man vill ha det som det alltid har varit.

Varje skola är unik och har sina unika förutsättningar. Men jag tror att man ska lita lite mer på rektorerna än vad man gör i dag.

Mitt beslut om att flytta starten på skoldagen från klockan 8.00 på morgonen till klockan 9.00 tog jag utifrån mitt professionella perspektiv. Och det höll – vad annars?

Vinsterna blev följande:

• Betydligt färre elever kom för sent till skolan.

• Ingen risk att även lärarna kom för sent till första lektionen, vilket ibland kunde förekomma.

• Lättare att planera vikarier utan stress på morgonen för oss i ledningen.

• Eleverna kan läsa hemspråk eller få extra undervisning på morgnarna i stället för sen eftermiddag, vilket blir en milsvid skillnad ur inlärningssynpunkt.

• Samtliga konferenser för lärarna läggs mellan klockan åtta och nio på morgonen.

• Inga eftermiddagskonferenser.

• Lägre sjukskrivningstal bland personalen.

• Skolresultaten höjdes kraftigt.

Eftersom vi har morgonomsorg på fritids för de yngre barnen så spelar det utifrån ett föräldraperspektiv ingen roll när skolan börjar, om de behöver gå till arbetet relativt tidigt på morgonen. Vi ska inte heller glömma att i ett modernt samhälle går inte alla upp med tuppen varje morgon eftersom många föräldrar i dag arbetar på andra tider än de traditionella.

Vi fick också under en tid i gång ett joggarteam av elever som inte var så vana att idrotta. Tänk att komma till skolan på morgonen efter ett uppiggande joggingpass i stället för att släpa sig trött till skolan.

Givetvis var detta en del i en process bland så mycket annat på skolan under dessa år. Det ska dock sägas att det inte var så många som var positiva till idén då jag lanserade den, utan jag fick ta beslutet i motvind, vilket jag aldrig ångrat. Det kom att bli allmänt lugnare på skolan efter införandet.

Fler borde prova och förmodligen komma fram till samma resultat. Vad binder skolan till att börja klockan åtta på morgnarna?

Kjell Sjöberg, rektor, ordförande i Sveriges Skolledarförbund i Stockholm, fd rektor på Smedshagsskolan i Hässelby 1994-2014

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev