Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Utsatta förskolor ska få mer pengar

Publicerad: 9 september 2021, 12:00

Satsningar vi gjort, på till exempel läslyft för förskolan, står och faller med att det finns resurser och kompetent personal, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Foto: Peter Holgersson, Roland Magnusson/Mostphotos

Två statsbidrag till förskolan slås ihop till ett och ska fördelas efter socioekonomiska kriterier. ”Där behoven är störst är det ofta problem med bemanningen” säger utbildningsminister Anna Ekström.


Ämnen i artikeln:

FörskolaEkonomi

Enligt skollagen ska kommuner fördela både skolans och förskolans resurser efter barns och elevers olika förutsättningar och behov. Men när Skolinspektionen för några år sedan granskade resursfördelningen till förskolan visade det sig att bara en tredjedel av kommunerna tog hänsyn till socioekonomiska faktorer. 

Nu har regeringen beslutat att två statsbidrag på totalt 1,7 miljarder kronor ska slås ihop till ett och att hälften av dessa pengar ska fördelas med hjälp av socioekonomiska faktorer. Pengarna ska gå till förskolor där barnens föräldrar har låg utbildningsnivå och låg inkomst. Hur lång tid föräldrarna haft uppehållstillstånd i Sverige ska också påverka fördelningen av statsbidraget. 

– Vi vet att det är stora skillnader mellan förskolor och där behoven är som allra störst är det ofta problem med bemanningen. Och de satsningar vi gjort på till exempel läslyft för förskolan och att man tidigt ska börja med grundläggande språkinlärning, det står ju och faller med att det finns resurser och kompetent personal på förskolor i hela landet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

LÄS MER: Mer pengar till kommuner och äldreomsorg.

De statsbidrag som slås ihop är dels ett som kan användas till att minska storleken på barngrupperna, dels ett som går till rekrytering och kompetensutveckling av personal. 

Nästa år uppgår det nya samlade statsbidraget till 1,7 miljarder kronor men regeringen vill år 2023 höja det till två miljarder kronor och året därpå utöka det med ytterligare 257 miljoner kronor.

Om hälften av dessa statsbidrag ska fördelas till förskolor med socioekonomiskt utsatta barn blir det alltså mindre pengar till förskolor som har det bättre förspänt?

– Ja, ska alla barn i Sverige få växa upp under lika goda förutsättningar då måste resurserna fördelas efter behov. Men ansvaret för att förskolan har resurser och håller en hög kvalitet, det ligger på kommunerna, säger Anna Ekström. 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

FörskolaEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev