tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Utbildning måste märkas i plånboken”

När Centerpartiet i dag inleder sin partistämma är en av frågorna behovet av en skattereform. Närmare hälften av Sveriges akademiker betalar statlig inkomstskatt, vilket innebär att de får behålla hälften eller mindre av en löneökning. Det är inte bra för vår framtid som kunskapsnation, och SACO:s förhoppning är att Annie Lööf och partikollegorna vill ändra på det.

Publicerad: 28 september 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Saco:s ordförande Göran Arrius hoppas att Centerpartiets ombud ser behovet av en skattereform. Foto: Kalle Assbring


Ämnen i artikeln:

UtbildningSkatterCenterpartiet

En akademisk utbildning är givande på många sätt. Du får ett djupare perspektiv på omvärlden, möjlighet till ett utvecklande arbete och en försäkring mot arbetslöshet. Men det räcker inte. En utbildning ska även vara lönsam ekonomisk. Din investering i tid och pengar ska märkas i plånboken.

Nästan hälften av de heltidsarbetande akademikerna i Sverige betalar i dag statlig inkomstskatt, visar nya beräkningar från Saco. De får därmed behålla hälften, eller mindre, av en löneökning. Det bådar inte gott för vår framtid som kunskapsnation.

Sverige är redan det land inom OECD där det lönar sig allra sämst med utbildning, något som även Centerstudenter påpekade nyligen i ett debattinlägg.

Sacos studier visar dessutom att utbildningspremien sjunkit de senaste åren. Det betyder att löneskillnaderna mellan gymnasie- och högskoleutbildade minskar och att värdet på utbildning sjunker.

Det är oroande. Sverige ska konkurrera med kunskap och innovation, det är så vi lägger grunden för välfärdssamhällets utveckling.

Centerpartiet håller i dagarna sin partistämma i Malmö. Ombuden ska då ta ställning till om partiet ska verka för en skattereform med syfte att minska skatten på arbete, öka konkurrenskraften och trygga välfärdens framtida finansiering.

Det är Sacos och min stora förhoppning att ombuden ställer sig bakom förslaget.

Sverige behöver en ny skattereform. Vi behöver ett skattesystem som sporrar medborgarna att utveckla sina färdigheter och som leder till ökad produktivitet och högre tillväxt.

Med ovanstående i åtanke så anser Saco att en skattereform bör utgå från följande principer:

• Utbildning ska löna sig. Ingen ska behöva betala mer än hälften av en löneökning i skatt. Det innebär bland annat att den så kallade värnskatten bör avskaffas. De bedömningar som gjorts visar sammantaget att värnskatten är en av de skadligaste skatterna i ekonomin. Det skulle inte heller kosta något att ta bort den och effekten på inkomstfördelningen skulle vara mycket liten.

• Prioritera innovation och tillväxt. Den tekniska utvecklingen går snabbt samtidigt som världens länder knyts allt tätare genom handel, utbildning och migration. Sverige behöver ett skattesystem som tar sikte på den nya kunskapsekonomin och som uppmuntrar till entreprenörskap och företagande. Framtidens skattesystem måste därför tydligt ta hänsyn till företagens villkor för att säkra jobb och tillväxt i en globalt konkurrensutsatt ekonomi.

• Säkra välfärdssamhällets långsiktiga utveckling. Offentlig sektor står inför stora utmaningar de kommande åren. En framtida skattereform bör därför föregås av en grundläggande diskussion om det offentliga välfärdsåtagandet och hur det ska finansieras. Det är också viktigt att skattesystemet främjar ett längre arbetsliv för att på så sätt öka antalet arbetade timmar i samhället.

• Skattesystemet bör klimatanpassas. Klimathotet är ett faktum och kräver en effektiv politisk verktygslåda. Ett framtida skattesystem bör därför skapa incitament för minskad klimatpåverkan och hållbar utveckling. Där kan grön skatteväxling vara ett viktigt verktyg.

Det parlamentariska läget är komplicerat. Det finns dock en vilja på båda sidor blockgränsen att göra något åt det nuvarande skattesystemet. Centerpartiet har nu ett gyllene tillfälle att ta ledartröjan i ett sådant arbete och bidra till att bygga framtidens kunskapssamhälle.

Sverige behöver en skattereform. Det är dags för Annie Lööf och Centerpartiet att sätta stenen i rullning.

Göran Arrius, ordförande Saco

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev