Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Uppenbart efterlängtad förskolereform”

Att 50 procent av de föräldralediga valt att gå upp i tid visar att behovet finns. Få andra reformer torde ha fått ett så snabbt genomslag. Den politiker som är intresserad av medborgarnas behov bör uppfatta den signalen.

Publicerad: 5 maj 2017, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaBarnFörskola

Replik. Anna König Jerlmyr och jag är överens om att förskolan behöver mer resurser. Hur det går ihop med Moderaternas föreslagna skattesänkningar på 22 miljarder kronor är mer oklart. Men frågan om välfärdens finansiering och villkoren för de som arbetar är definitivt värd mer uppmärksamhet.

För den som följt debatten om heltidsreformen är det dock uppenbart att den inte stått i centrum. Istället har moralismen tagit över. König Jerlmyr har själv talat om att ”checka in och ut barn när som helst” och ställt retoriska frågor om huruvida nästa steg är förskolestart från fyra månader. Poängen är att så har det alltid låtit när förskolan byggts ut. Varje utökad förmån är alltid ett steg närmare det moraliska förfallet.

Välfärdens medarbetare ska självklart ha goda villkor. Lika uppenbart är att så inte är fallet. Det är både en fråga om pengar och om arbetsmiljö – det räcker inte att enbart skjuta till pengar till fler förskollärare, när det inte finns tillräckligt många att anställa.

Jag är övertygad om att lönerna i välfärden måste höjas för att denna onda cirkel ska kunna brytas. Fler behöver anställas, för att skapa en rimligare arbetssituation. Det gäller inte bara i förskolan, utan även i vården, socialtjänsten, polisen, med mera. De satsningar som behöver göras är mycket kostsamma. De finansieras helt med skattemedel. Den pressade situation vi ser i välfärden idag är delvis ett resultat av moderata skattesänkningar under lång tid – skattesänkningar som Moderaterna varit tydliga med att de vill fortsätta. Ekvationen går inte ihop.

Utgångspunkten i välfärden måste vara medborgarna. Förskolan ska inrättas efter barnens behov. Det är bakvänt att hävda att en angelägen välfärdsreform inte kan genomföras på grund av personalen. Däremot måste politikerna se till att förutsättningarna finns på plats. 1-2 timmars längre vistelse per dag för ett barn per avdelning, vilket är fallet i Stockholm, är fullt möjligt att hantera resursmässigt.

Att 50 procent av de föräldralediga valt att gå upp i tid visar att behovet finns. Få andra reformer torde ha fått ett så snabbt och brett genomslag. Den politiker som är intresserad av medborgarnas behov bör uppfatta den signalen.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, socialdemokratisk författare och bloggare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörskolaBarnFörskola

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev