lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ulla Hamilton: ”Återgången till en normal situation är årets succé”

Publicerad: 29 december 2022, 08:28

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton summerar år 2022 och blickar mot 2023.

Foto: JOHANNA SÄLL/Bildbyrån

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton andades ut efter regeringsskiftet, är stormförtjust i nobelpristagaren Svante Pääbo och hyllar en lokal S-ledare.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022Senaste nyttFriskolornas riksförbundFriskolor

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått. 

Så här svarar Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. 

Årets händelse:
– Regeringsskiftet. Utifrån friskolornas perspektiv var det ett steg åt rätt håll. Den gamla regeringen hade ju hotat med mycket lagstiftning som skulle gett svårare förutsättningar för dem som driver friskolor i Sverige. 

Årets kommun:
– Eskilstuna. Där samarbetar kommunen och Internationella engelska skolan på ett intressant sätt, som många borde studera. Kommunledningen, med socialdemokraten Jimmy Jansson i spetsen, har krokat arm med en friskola i ett utanförskapsområde, fått bort knarkhandeln på skolgården och byggt upp ett bra samarbete med dem som bor runt skolan. 

Årets person:
– Det kan inte finnas någon annan än Svante Pääbo! En fantastisk, mångfacetterad person och ett lysande föredöme när det gäller nyfikenhet, forskning och utveckling. Han visar en sådan glädje i sitt arbete och inspirerar många andra att våga nörda ner sig. Han verkar jättehäftig. 

Årets succé:
– Det närmaste jag kommer en succé är möjligen återgången till en mer normal situation efter år av pandemi. Tack vare forskning och utveckling inom medicin har vi sluppit fortsatta restriktioner, stängningar av skolor och distansundervisning. 

Årets besvikelse:
– Nivån i valrörelsen på diskussionen om skolfrågor var bedrövlig. Man ägnade sig bara åt att kasta skit på friskolor, i stället för att prata om skolans verkliga problem – lärarbristen, ett betygssystem som inte är kvalitetssäkrat och att alldeles för många elever lämnar grundskolan utan att vara gymnasiebehöriga. 

Årets överraskning:
– Att det kom färre elever än vi trodde skulle komma från Ukraina till svenska skolor. Vi var noga förberedda men fick insikt om att man sedan pandemin har en väl utvecklad distansundervisning i Ukraina. Det hade vi inte en aning om.  

Önskan inför 2023:
– Att alla vi som är engagerade i svensk skola – kommunala huvudmän, politiker och friskolor – kraftsamlar och arbetar tillsammans för att förbättra och utveckla skolan. Att vi kommer bort från den politiska polariseringen och ser till att fler elever blir behöriga till gymnasiet och skapar en arbetsro som gör läraryrket mer attraktivt. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev