söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Twitterbråk efter L-utspel om skolan – ”Nu är du oförskämd”

Publicerad: 27 april 2023, 08:40

Erik Pelling ryter till mot utbildningsminister Mats Persson (L).

Foto: Henrik Montgomery/TT, Mattias de Frumerie

Utbildningsminister Mats Persson (L) tycker att Magdalena Andersson ska kalla upp S-kommunalråd i de största kommunerna och få dem att ”freda skolan från inflationen”. Utspelet landade inte väl i motståndarlägret. ”Nu är du oförskämd! Och osaklig”, svarar Erik Pelling, kso i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaSocialdemokraternaSkolanUtbildning

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Mats Persson har rört upp en mindre sociala medier-storm. På onsdagskvällen skrev ministern att han uppmanat S-ledaren att kalla upp sina partikollegor angående skolan.

”Det är ett allvarligt läge med planerade demonstrationer i flera städer. Nedskärningar riskerar att gå ut över elever. S-styren behöver göra mer för att freda skolan från inflationen.” Vilka typer av åtgärder han vill se är oklart.

Socialdemokraterna har posten som kommunstyrelsens ordförande i de sju största kommunerna, i Linköping och Örebro är S och M i koalition. I Malmö, Helsingborg, Norrköping och Jönköping sitter Liberalerna med i styret.

S-ledarna i Stockholm, Göteborg och Malmö höll i förra veckan en pressträff där de attackerade regeringen. Kommunsektorn är i kris och vårbudgeten är ett svek mot välfärden, var budskapet.

Lärare i flera kommuner har larmat om att bantade budgetar och effektiviseringar kommer att försämra skolan. I kommentarsfältet hävdar flera politiker att felet är regeringens och Sverigedemokraternas som prioriterat skattesänkningar framför välfärden.

”Nu är du oförskämd! Och osaklig. Leder Sveriges 4:e kommun. Vi har kompenserat för volym och pris men vi kan inte skydda skolan från minskade statsbidrag”, skriver Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S).

Skoldebattören Linnea Lindquist tycker att Mats Perssons parti tar ”exakt 0” ansvar för skolans finansiering: ”Det är inte någon skillnad i partifärg i de kommuner som skär ner i skolan i år. Liberalerna är till exempel med och slår sönder skolan i Ystad och Malmö.”

LÄS MER:

Lista: De är bäst på att bekämpa lärarbristen

Kritik mot Edholms diss: ”Skolan ska vara både analog och digital”

Tre partier på tvärs mot SKR: ”Förstatliga skolan”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev