tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Tjejer ska inte behöva varnas för festivaler

Flera anmälningar har redan gjorts om sexuella trakasserier på ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Vissa vill lägga fokus och ansvar på offret snarare än på förövaren. Men unga tjejer ska inte behöva varnas för att gå på festival. Däremot måste vi lära killar att respektera kvinnors kroppar, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).

Publicerad: 19 augusti 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fi ser positivt på det sjunkande mörkertalet, sexuella trakasserier ses inte längre som något unga tjejer ska behöva stå ut med.

Foto: Alexander Tillheden, TT


Ämnen i artikeln:

FeminismUngdomarFeministiskt initiativSexuella övergrepp

Antalet anmälningar om sexuella trakasserier på ungdomsfestivalen We Are Sthlm ökar. Redan efter två dagar har det inkommit flera anmälningar. Allt pekar på att det kommer bli fler. Polisen menar att det inte handlar om ett ökat antal brott utan att fler faktiskt vågar anmäla.

Det är givetvis helt oacceptabelt att tjejer inte kan känna sig trygga på festivaler i vår stad. Samtidigt ser vi positivt på det sjunkande mörkertalet. Sexuella trakasserier är inte längre betraktat som något unga tjejer ska behöva stå ut med. Vilket resulterar i att de som utsätts för sexuella övergrepp nu har modet att prata om vad de utsatts för och anmäler i högre utsträckning.

I år har Stockholms stad en anställd trygghetssamordnare och festivalen samarbetar med ideella organisationer under parollen We Are Respekt för att sätta fokus på vad det i grund och botten handlar om: respekt för andra och respekt för sig själv. På plats finns också fler poliser, ungdomsledare och tält där du kan få information och hjälp.

Fortfarande ser vi dessvärre tendenser till att vilja förlägga fokus och ansvar på offret snarare än på förövaren. Unga tjejer ska inte behöva varnas för att gå på festival. Däremot måste vi lära killar att respektera kvinnors kroppar.

Genom att prata om normer, värderingar och machoideal kan vi motverka sexuellt våld och trakasserier och på sikt behöver vi prata mer om det. Vi måste lära unga personer att respektera sina egna och andras gränser. Verklig förändring får vi genom att utmana maskulinitetsnormer och ifrågasätta vad samhället har för förväntningar på unga män.

Den rödgrönrosa majoriteten har genomfört en rad åtgärder för att motverka sexuellt våld och trakasserier. Inte bara på festivalområden utan framför allt i skolan där de flesta kränkningar sker.

Nu ska staden arbeta förebyggande för att förhindra våld. Arbetet ska bedrivas genom att motverka traditionella normer kring kön, makt och våld och fokus ska ligga på maskulinitetsnormer och hur dessa bidrar till att våld uppstår. Lärare och skolledare ska utbildas i normkritisk pedagogik och skoljuridik. Vuxna har börjat ta detta på allvar och pojkar ursäktas inte längre med att de är just pojkar när de begår brott mot flickor.

Feminister har länge arbetat för att sexuella trakasserier ska tas på allvar. Äntligen har samhället vaknat till liv och erkänner det tjejer i alla tider har vittnat om som olagliga handlingar.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare (Fi) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev