Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Teoretiska program inte förlegade, S”

Sedan något år tillbaka bedriver LO, Svenskt Näringsliv och staten en kampanj med syfte att få fler ungdomar att söka yrkesförberedande gymnasieprogram. Men Stockholms stads sätt att vrida udden i kampanjen till att racka ned på de teoretiska programmen leder fel.

Publicerad: 20 februari 2017, 11:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det vore klädsamt om staden förändrar udden i sin kampanj istället för att gömma sig bakom luddiga formuleringar om normkritiska grepp, skriver Lotta Edholm (L).


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningStockholmYrkesutbildningLiberalerna

På sajten dintalang.se lyfts fördelarna med de praktiska programmen fram, samtidigt som en rad myter om dem punkteras – till exempel att det skulle vara omöjligt att senare i livet få högskolebehörighet, att det är svårt att få jobb eller att göra karriär.

Det är lätt att sympatisera med satsningen. Praktiska yrken är lika viktiga som de som kräver högskoleutbildning, och möjligheterna för de med yrkesutbildning att få bra jobb är generellt väldigt goda. Men trots det är det få ungdomar som söker till gymnasiets yrkesförberedande program. Och vad värre är: de sökande blir allt färre. I Stockholms stad är till exempel andelen sökande till yrkesprogrammen på gymnasiet bara omkring 15 procent av totalt antal sökande.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Vår kampanj avlivar fördomar om yrkesprogram

Stockholms stad genomför därför just nu en egen kampanj riktad mot alla de 15- och 16-åringar i staden som i vår ska välja gymnasieprogram. Så långt allt gott. Det är för få elever som söker sig till de yrkesförberedande programmen. Och det är viktigt att uppmuntra eleverna att söka sig dit.

För Stockholms stad räcker det emellertid inte med det positiva budskapet om yrkesprogrammen som förmedlas på sajten dintalang.se. I två filmklipp som lagts upp på Stockholms gymnasieskolors Facebook-sida, framställs det naturvetenskapliga och det samhällsvetenskapliga programmet framställs gråa, trista och tråkiga. Som alternativ till natur lyfts kockutbildning fram och istället för träiga sam, tycker staden att Stockholms elever ska satsa på att bli reseledare.

Staden har också tydliggjort att just detta kampanjmaterial är framtaget på uppdrag av Stockholms stad och alltså inte är någonting från den ursprungliga kampanjen som drivs av LO, Svenskt Näringsliv och staten.

Det vore klädsamt om staden förändrar udden i sin kampanj istället för att gömma sig bakom luddiga formuleringar om normkritiska grepp. För inte kan det väl vara den politiska majoritetens och skolborgarrådet Olle Burells (S) mening att framställa natur- eller samhällsvetenskapliga studier och kunskaper som något förlegat?

Sanningen är ju att det är viktigt med både högskole- och yrkesförberedande gymnasieprogram. Vi är i skriande behov av både fler skickliga ingenjörer, kvalificerade programmerare och fler lika skickliga plåtslagare. Uppdraget borde vara att uppmärksamma fler elever på att yrkesutbildningar ofta innebär goda möjligheter, och att få fler elever att slutföra sina gymnasiestudier oavsett studieval – istället för att pränta in i elever att teoretiska studier inte behövs.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev