Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

"Tänkbart att bussa elever till andra skolor"

Publicerad: 19 april 2017, 22:15

Skolor som har många elever med utländsk bakgrund blir stigmatiserade och de som går där får en negativ självbild. Därför bör bussning till andra skolor övervägas, anser professor Nihad Bunar som forskar kring skolsegregation.


Elevers skolresultat påverkas i hög grad av föräldrarnas utbildnings­nivå samt av om de invandrat och kommit sent in i det svenska skolsystemet.

Men eleverna påverkas också av att gå på skolor där en stor majoritet har utländsk bakgrund och där skolresultaten är låga.

– Dessa skolor har dåligt rykte och den stigmatiseringen är en oerhört stark kraft. Eleverna känner ingen tillhörighet och undrar om de kommer att ha en plats i samhället i framtiden, säger Nihad Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.

Han har djupintervjuat många elever som går på invandrartäta skolor och elever som sökt sig därifrån. Och enligt Nihad Bunar är elevsammansättningen avgörande för en skolas position på skolmarknaden.

– Den krassa sanningen är ju att skolor inte konkurrerar med vilken pedagogik de har utan med hur många invandrare de har.

När det blir konkurrens om platserna på en attraktiv skola får den som bor nära oftast förtur, vilket gynnar dem med ekonomisk möjlighet att välja var de vill bo. Bussning av elever till skolor där de har större chans att lyckas är därför en åtgärd som

Nihad Bunar anser att skol­politiker bör fundera på.

– Det är ett alternativ som måste övervägas om vi vill få en mer likvärdig skola.

Han tänker sig inga tvångsförflyttningar, men tycker att elever bör beredas plats på andra skolor och uppmuntras att också ta chansen att gå där.

– Det måste ske i dialog med eleverna och deras föräldrar. Men elever som i dag väljer andra skolor reser ju till dem, alltså är det möjligt.

Läs mer: Här är skolsegregationen störst.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev