Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ta ifrån nämndemännen rösträtten

Nämndemännen motverkar bubblifiering och gör att jurister inte bara diskuterar svåra bedömningar med andra jurister, utan även med människor med andra referensramar, skriver Henrik Brändén som själv varit nämndeman och som tycker att nämndemännen är till nytta, men att de borde fråntas rösträtten och istället bli bisittare i rätten.

Publicerad: 6 mars 2018, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi hade kunnat göra precis lika mycket nytta om vi bara hade varit bisittare till domarna, skriver en före detta nämndeman.

Foto: r.classen/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Nämndemännen i Solna tingsrätt

En mycket märklig dom i Solna tingsrätt har åter startat en diskussion om nämndemännens vara eller inte vara.

Jag har varit nämndeman. Jag tycker om att det finns nämndemän i rätterna. Att de finns där motverkar bubblifiering. De gör att jurister inte bara diskuterar de svåra bedömningsfrågorna med andra jurister. De tvingas också diskutera dem med människor med en massa andra erfarenheter och referensramar. Sådant brukar göra beslut bättre. Jag vet att de gjort en del domar jag varit med att avkunna bättre.

Det är ingen kritik mot jurister, som enligt min erfarenhet ofta har mycket gott omdöme. Men vi sitter alla fast i olika bubblor. Alla beslut mår bättre av att föregås av en diskussion där andra släpps in.

Och gudarna ska veta att diskussionerna i rätten handlar om mycket annat än det strikt juridiska. Är vittne A eller B mest trovärdigt? Finns en rimlig möjlighet att den tilltalades konstiga förklaring trots allt är sann? Är det händelseförlopp alla är ense om en förmildrande omständighet, eller irrelevant?

Kring sådant resonerade vi ofta med domarna. Och kring sådant hade vi nämndemän inte sällan meningsfulla saker att tillföra.

Men för de diskussionerna var det fullständigt oväsentligt att vi hade rösträtt. Vi hade kunnat göra precis lika mycket nytta om vi bara hade varit bisittare till domarna, som domaren resonerade och diskuterade med, och som ställde besvärliga frågor till honom.

Jag undrade därför hela tiden jag satt om det verkligen var en rimlig ordning att vi nämndemän var och en hade samma tyngd som den juristutbildade domare vi hade med oss. Efter domen i Solna nyligen undrar jag inte längre. Jag är övertygad.

Gör nämndemännen till bisittare i rätten. Ta bort deras rösträtt. Eller gå i alla fall tillbaka till den ordning vi hade fram till för trettiofem år sedan, där det krävdes att nämndemännen var eniga för att överrösta domaren!

En bra nämndeman gör precis lika mycket nytta i alla fall. Men en dålig får oändligt mycket mindre möjlighet att göra skada!

Henrik Brändén, vetenskapskommunikatör, fd nämndeman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev