Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Syrienresenär i styrelsen – skolor stängs

Publicerad: 10 juni 2021, 13:15

Två skolor i Örebro stängs på grund av kopplingar till islamistisk extremism. Bilden är från en annan skola.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolinspektionen stänger två skolor i Örebro som av Säkerhetspolisen bedöms ha kopplingar till våldsbejakande extremism. En återvändare från kriget i Syrien har suttit i ägarstiftelsens styrelse.


Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamism

Al-Azharstiftelsen i Örebro får efter den 15 juli inte fortsätta att driva sina skolor i områdena Vivalla och Mellringe. Skolinspektionen anser att ägar- och ledningskretsen är olämplig och misstänker ekonomiska oegentligheter.

Skolinspektionens granskning av stiftelsen har pågått sedan hösten 2019, men för två veckor sedan fick inspektionen ett yttrande från Säkerhetspolisen där det framgår att en av styrelseledamöterna är en återvändare från Syrien dit denne rest ”i syfte att ansluta sig till en terrororganisation”. 

Stiftelsens styrelse informerades om dessa uppgifter den 31 maj och dagen efter avgick styrelseledamoten. Men Skolinspektionen bedömer att ledamotens bakgrund varit känd av styrelsen och att det är allvarligt att ledamoten haft inflytande över skolverksamheten. 

Bland skolornas anställda finns flera personer som står under uppsikt av Säkerhetspolisen eftersom de är anhängare av våldsbejakande islamism eller har ett kontaktnät inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro. Skolinspektionen anser en rektor och biträdande rektor gjort dessa anställningar möjliga.

LÄS MER: Göteborg håller koll på friskolornas ekonomi – ”Svårt att med kort varsel erbjuda många elever skolplats”. 

Enligt Skolinspektionen har eleverna vid de båda skolorna utsatts för allvarliga risker i skolmiljön och inspektionen anser att det är ”mycket angeläget” att stiftelsens ledning ”inte har några som helst kopplingar till våldsbejakande extremism”.

Stiftelsen misstänks också för att i strid med stiftelselagen ha lånat ut miljonbelopp helt utan säkerhet och ha lämnat missvisande uppgifter om detta till Skolinspektionen. 

Al-Azharstiftelsen i Örebro har möjlighet att överklaga beslutet. Beslutet gäller i så fall tills vidare i avvaktan på ett avgörande från domstol.

LÄS MER: Friskola i Gävle stängs. 

LÄS MER: Skola stängs: ”Risk för radikalisering”

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev