Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

SVT får tusentals frågor om kropp & knopp från barn

I en krönika skriver Paulina Neuding att SVT forcerar prat om sex, onani och sexualitet. Och vidare att samtal om sex ska ske på barns villkor. Det är barnets frågor och behov av svar som sätter gränsen. Jag kunde inte hålla med mer om den senare delen. Det är barnets behov och frågor som ska styra. Och det är precis så vi jobbar på Barnkanalen, skriver Johanna Gårdare, programchef Barn.

Publicerad: 5 mars 2018, 14:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idag går det googla precis allting. Trots det får vi tusentals frågor varje dag, som lätt skulle kunna googlas upp i andra forum, skriver Johanna Gårdare, SVT.


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetBarnSexualupplysningPublic serviceMedier

REPLIK: Det innehåll som Paulina Neuding refererar till i sin krönika är en serie som heter ”Pirrigt” och vars uppgift är att i explainerform besvara de 2-3000 frågor vi får in till programmet ”Random mix” varje dag.

”Random mix” är ett program som riktar sig till 10-12-åringar, så kallade ”pree-teens”. De börjar närma sig puberteten, en del är redan där och i takt med att hormonerna rusar väcks ett naturligt intresse för vad som händer i den egna kroppen.

”Random mix” pratar i sin chatt med tusentals barn runt 11-12 år varje dag. Vi får då en välgrundad uppfattning om vad som rör sig i deras värld. Frågorna handlar om kärlek och vänskap. Men också om kroppen. Varför har jag prickar på snoppen och varför har jag en liten knöl i brösten? Frågorna är angelägna och oroliga. De tarvar svar. Det kan vara skönt att kunna prata med en vuxen som inte är ens förälder eller lärare.

Idag går det googla precis allting. Det finns så oändligt många fler alternativ att inhämta information nu mot när vi som är vuxna idag var barn och var hänvisade till ”Kropp & knopp” i Kamratposten (KP). Trots det får vi tusentals frågor varje dag, som lätt skulle kunna googlas upp i andra forum. Jag tolkar det som att det finns ett stort behov av att få ett svar av en trygg vuxen. En chattredaktör med namn och ansikte som kan svara på ett personligt sätt. Det är bättre att vi ger svaren än att man söker svar på fel sorts sajter där man inte har koll på varken fakta, tilltal eller avsändare.

Okej, snopp och snippa är ju en sak att berätta om. Men onani?! Är det verkligen inte att tvinga på barn sexualitet de inte har bett om?

Det här är jobbigt för vuxna, särskilt de som är föräldrar själva, att tänka på: Men väldigt många frågor vi får rör just ämnet onani. Det är ju naturligt att sexualiteten vaknar i den här åldern och att det ger upphov till både nyfikenhet och frågor. Lika naturligt är det väl att barn och föräldrar inte vill tänka på varandras sexualitet. Men det betyder inte att den inte finns där. Och frågorna finns där likväl. Inslaget om onani har legat publicerat i 1,5 månad och ligger högst på topplistan. Endast slagen av en explainer om ”vårtor”, tätt följd av en explainer om ”att känna sig ledsen” och ”tio tecken på att du är i puberteten”.

Barnplay ska tillhandahålla innehåll för 0-12-åringen. Varje målgrupp måste få innehåll som är relevant för dem men vi är inte helt framme i hur vi ska förpacka det på ett bra sätt så man slipper innehåll som varken är intressant eller kanske lämpligt för vissa. Jag håller med Paulina Neuding om att det är ett problem när en explainer om sexualitet ligger bredvid ett innehåll riktat till ett mindre barn. I nuläget ligger det ett barnlås på serien Pirrigt, vilket innebär att man måste svara på en fråga för att kunna titta. Det höjer tröskeln litegrann och gör att man inte bara kan sladda in på innehållet utan att göra ett aktivt val.

Vi har lite kvar att lösa för att innehåll till olika målgrupper ska samsas optimalt i samma spelare men det råder ingen tvekan om att den här sortens innehåll behövs. Det är bara att läsa ett axplock av de tusentals oroliga frågor vi får varje dag för att bli säker på den saken.

Johanna Gårdare, programchef Barn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev