Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Sverige ett skatteparadis för rika”

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Summor som skulle kunna göra att kvaliteten höjs i skolan och att cancersjuka får vård i tid.

Publicerad: 8 november 2017, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om den finansiella eliten bidrog mer till välfärden skulle exempelvis cancersjuka slippa få vård för sent, skriver nätverket Gemensam Välfärd.

Foto: Leonid Tit, Colourbox


Ämnen i artikeln:

SkatterVälfärdSvenskt Näringsliv#vadfanfårjag

En ny läcka, paradisläckan, har gett insyn i de rikas skatteparadis. Tusentals personer över hela världen har avslöjats ha gömda förmögenheter, varav två tusen är svenskar. Ordföranden i Svenskt Näringsliv, Leif Östling har i en intervju förklarat varför han ägnat sig åt denna  skatteplanering. Den säger mycket om tänkandet hos den rika eliten i vårt land.

Östlings argument för sitt handlande är det höga skattetrycket i Sverige. Men detta är inte sant. Sverige är i dag ett skatteparadis för de rika. Ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvskatt, vilket skiljer Sverige från flertalet andra länder. Alliansen tog bort fastighetsskatten,  vilket nästan är unikt för Sverige. Skatten på inkomst av kapital är låg i förhållande till andra länder, vilket gynnar dem med stora inkomster från aktier och kapital. Bolagsskatten är också relativit låg. Ränteavdragen på lån är höga.

Ett annat argument för Leif Östling var att han fick så lite välfärd för allt han betalade i skatt, så ”lite för pengarna”. Han tänkte nog inte på vad allt skatten används till; skola, förskola, sjukvård, infrastruktur med vägar för att alla bilar som Scania bygger, klimatinvesteringar, försvar med mera. Det är talande hur Östling och andra med honom tänker. Skatten ska gå tillbaka till mig personligen. Det handlar inte om att solidariskt med skatt efter bärkraft gemensamt skapa ett samhälle.

Ytterligare ett argument för Östling var att han betalade så mycket i skatt, ja ”lika mycket som 1 000 skattebetalare”. Han hade gjort rätt för sig. Men hans ”höga” skatt beror på att han har så höga inkomster i förhållande till en vanlig löntagare. Denna orättvisa ska i viss mån justeras via skatten efter beslut i riksdagen. Det kan inte vara upp till var och en att sedan ställa sig utanför sådana beslut.

Det handlar inte bara om Leif Östlings undanhållna skatt. Totalt beräknar Skatteverket att rika svenskar i utlandet undanhåller 40 miljarder kronor i skatt. Det motsvarar lön till 120 000 undersköterskor i ett år eller de årliga kostnaderna för 340 000 barn i förskolan. Därtill ska läggas att storföretag som Volvo, SCA, Electrolux med flera betalar nästan ingen bolagsskatt alls i Sverige. Genom olika system för internprissättning redovisar de 0 kronor i vinst till Skatteverket.

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Summor som skulle kunna användas för att skolan kunde drivas med högre kvalitet och ge bättre utbildningseffekter. Människor skulle få en värdigare vård utan långa köer som exempelvis medför att cancersjuka får vård för sent. Åldringsvården skulle kunna ge gamla ett värdigt liv och personalen få rimliga arbetsvillkor.

Den finansiella eliten anser sig stå över samhället. Den har egna spelregler och sin egen moral. Den rikaste procenten av svenskarna äger en tredjedel av landets alla tillgångar. Genom sin finansiella makt förändrar de samhället. De har under de senaste årtiondena varit drivande för att privatisera stora delar av den offentliga sektorn, att öppna den för vinstdrivna verksamheter.

Politikens område inskränks och ”marknaden” utvidgas. Det sker inte bara i Sverige utan i hela världen. De rikaste 85 personerna i världen kontrollerar lika stora tillgångar som den fattigaste halvan av jordens befolkning, tre och en halv miljard människor. Demokratin är illa ute.

Peter Emsheimer, nätverket Gemensam Välfärd i Stockholm

Peter Lorentzon, aktiv i Gemensam Välfärd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev