Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Sverige behöver fler välutbildade lärare

I ett läge där allt färre väljer läraryrket har vi inte råd att stänga dörrar för de som vill bygga framtidens skola. Alla sätt som kan locka fler till lärarbanan och bidra till en bättre och mer likvärdig skola måste prövas.

Publicerad: 12 februari 2013, 10:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Lärare

Skolan i Sverige är förmodligen den fråga som berör flest människor på ett eller annat sätt. Alla har gått i skolan, många har barn som går i skolan eller så är du en av dem som går i skolan. Kanske behöver ditt företag rekrytera ny kompetens framöver? Visste du att:

- Var femte lärare i matematik och NO i årskurserna fyra till nio är obehöriga. (Skolverket)
- En av sex lärare byter yrke enligt SCB.
- Prognoser från SKL visar att cirka 42 000 nya lärare behövs år 2019.
- De senaste två åren har flera lärarutbildningar ställts in på grund av för få sökande.
- Från att ha varit ett föregångsland gällande likvärdigheten är Sverige 2012 inte bättre än ett genomsnittsland i PISA- undersökningen. (Skolverket)
- I den internationella matematikundersökningen Timss 2011 är Sverige inte bättre än länder som Litauen och Kazakstan.
- Den mest avgörande faktorn för om en elev ska lyckas nå målen i skolan är vilken utbildningsbakgrund elevens föräldrar har. (Skolverket)

Är samhället, näringslivet och du redo att möta konsekvenserna som uppstår när vi inte längre har välutbildade lärare i klassrummet? Är vi redo att se ett barn i ögonen och förklara att deras socioekonomiska bakgrund avgör deras framgång i skolan?

Det måste till en förändring. Förändringen behövs nu - och den vill vi vara med och bidra till.

Vi som representerar olika delar av samhället, är gemensamt övertygade om att Sverige behöver en skola, där alla elever - oavsett bakgrund, socioekonomisk status och föräldrarnas utbildningsbakgrund - ska ha samma möjlighet att nå målen. Sverige behöver en skola som arbetar kompensatoriskt och där eleverna själva får möjlighet att välja sin framtid. En skola som leds och drivs av stolta lärare och rektorer som är med och bidrar till Sveriges framtida kompetensförsörjning och tillväxt.

Teach for Swedens ambition är att 30 Teach for Sweden-kandidater redan i augusti i år arbetar i klassrum och skolor där behoven är som allra störst. Under två år får unga akademiker, till exempel civilingenjörer, ekonomer eller andra, privilegiet att arbeta som lärarkandidater och därmed bidra till en likvärdig skola. Parallellt med arbetet som lärarkandidat studerar man till lärare och genomgår även en ledarskapsutbildning. Chalmers Tekniska högskola, Kungliga Tekniska Högskolan och Högskolan i Halmstad diskuterar just nu med Teach for Sweden kring denna lärarutbildning.

Teach for Sweden vill visa unga akademiker att läraryrket är ett spännande vägval. Att bli ledare, förebild, lärare i skolan för barn och unga som växer och ska utvecklas. Sverige behöver fler välutbildade lärare, inte minst inom matematik och NO. Det vill Teach for Sweden bidra till.

Teach for Sweden har redan fått många intresseanmälningar från unga människor som inget hellre vill än att jobba i skolan, med utbildning och utveckling av kommande generationer. I ett läge där allt färre väljer läraryrket, har vi inte råd att stänga dörrar för de som vill bidra. Alla sätt som kan locka fler till yrket och bidra till en bättre och mer likvärdig skola måste prövas.

Allt börjar med en bra och likvärdig skola där eleverna utbildas av skickliga lärare. Teach for Sweden är ett av många sätt att nå lite längre.

Thomas Backteman, kommunikationsdirektör Swedbank

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund

Ida Karlberg Gidlund, verksamhetschef Teach for Sweden

Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Lärare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev