söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Strypt skolpeng skapar politisk strid i Göteborg

Publicerad: 18 november 2021, 12:38

Grundskoleförvaltningens tjänstemän anser att det saknas laglig grund för att inte betala ut skolpengen till Römosseskolan.

Foto: Adam Ihse/TT

Det oklara läget kring stängningshotade Römosseskolan i Göteborg vållar politisk oenighet. Dessutom har grundskoleförvaltningens chef tagit avstånd från den politiska majoritetens beslut att strypa skolpengen.

Ämnen i artikeln:

PolitikerLiberalernaGöteborg

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Göteborgs stad håller inne skolpengen till Römosseskolan med hänvisning till skolans otydliga ägarförhållanden och oklarheter kring bankgironumret. Staden har också meddelat att skolan ska vräkas eftersom den inte betalat hyran.

Nu rapporterar Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten att det på veckans möte med grundskolenämnden uppstod en politisk strid om kommunens linje. Den styrande alliansen,  med grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L), i spetsen vill fortsätta att hålla inne skolpengen till Römosseskolan i avvaktan på en ny utvärdering av riskerna med att betala ut den.

Grundskoleförvaltningens tjänstemän anser dock att det saknas laglig grund för att inte betala eftersom Römosseskolan har tillgång till sitt bankkonto. Förvaltningsdirektören Bengt Randén tog till och med till den ovanliga åtgärden att i en protokollsanteckning anmäla avvikande mening. 

Hans linje fick stöd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men genom att den styrande alliansen fick stöd av lokalpartiet Demokraterna kördes förvaltningen över.

Socialdemokraten Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) är bekymrad över att det i praktiken kan bli dyrare för kommunen att skolpengen nu hålls inne.

LÄS MER: Hektiskt för förvaltningen efter ändrade besked om skolstängning. 

– Varje dag riskerar vi att vi måste betala mer skattepengar via dröjsmålsränta som står och tickar dagligen, säger hon till DN.

Axel Darvik anser att oppositionen bytt fot i frågan. I DN tillbakavisar han också att alliansen skulle ha bristande förtroende för sin förvaltning. För en tid sedan beslutade Skolinspektionen att dra tillbaka Römosseskolan tillstånd, eftersom myndigheten bedömde att styrelseledamöter inte är kapabla att driva skola.

Men huvudmannen överklagade och begärde inhibition, det vill säga att skolorna ska fortsätta med sin verksamhet till dess att sakfrågan är avgjord. Huvudmannen fick ja till detta av förvaltningsrätten.

Detta motsatte sig Skolinspektionen, men kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Det framgår av en dom på onsdagen, och beslutet innebär alltså att skolverksamheten fortsätter tills vidare.

LÄS MER: Skolpeng till muslimska friskolor stoppas – ”Tvivelaktiga ägare”. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev