Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stor risk för smittspridning när skolorna öppnar

Publicerad: 20 augusti 2021, 07:33

”Det är ett arbete som kommer att fortgå under flera år”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) om hur elevernas kunskapstapp ska hämtas hem efter pandemin.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Smittskyddsläkare uppmanar föräldrar att minska andra sociala kontakter och fortfarande finns möjligheter att stänga skolor som drabbas av utbrott.


Ämnen i artikeln:

Covid-19ElevhälsaDistansundervisning

På Askebyskolan i Rinkeby utanför Stockholm är det inspring. Ivriga barn flockas vid ingången, lyckliga att se varandra efter sommaren. Vid porten står rektor Lars-Göran Jakobsson och hälsar välkommen.

Det har varit ett stort planeringsarbete för att minska smittorisken, med att det ska komma en klass i taget vid olika tidpunkter så att inte alla elever ska rusa in i varandra.

På Askebyskolan, som har barn upp till sjätte klass, är barnen – liksom på samtliga grundskolor – ovaccinerade och risken för en smittoboom i samband med skolstart är stor, enligt smittskyddsläkare.

— Efter skolstarten när många kommer från olika platser brukar det alltid vara spridning av luftvägsvirus. Barnen är de som är mest mottagliga för virus, och nu har vi ett virus som är 50 procent mer smittsamt, säger Eva Lindhusen Lindé, biträdande smittskyddsläkare och skolansvarig i Västra Götaland.

Sedan ett år tillbaka har smittskyddet i Västra Götaland ett program på sin hemsida där det finns en handlingsplan för hur personalen ska agera om man har ett fall i en klass. De har även rekommenderat kommunerna att tillsätta skolcovidsamordnare, en slags länk mellan smittskyddet och skolorna som samlar upp information om hur det ser ut i olika skolor och som får nyheter och information från smittskyddsläkarna.

— Vi har sagt att de inte ska ha stora samlingar där man blandar olika klasser. Man går inte till hemspråksundervisning till exempel, utan ses via video så att man inte behöver blanda grupper. Lärare ska även undvika fysiska möten och inte fika ihop, säger Eva Lindhusen Lindé.

Precis som förra året ska barnen spridas ut i matsalen så att en klass i taget tar mat och man försöker att vara så få som möjligt samtidigt. På Askebyskolan i Rinkeby löste man matsalssituationen under den mest skriande pandemin med att alla barn åt i klassrummet.

— Vi är rädda att det kan bli en smittspridning, det går ju väldigt fort har vi märkt. Vi hade ett utbrott i december då även jag blev smittad. Vi fick börja smittspåra och det visade sig att vi hade en klustersmitta på skolan. Bland personalen var det 20 av 90 som var sjuka, säger Lars-Göran Jakobsson på Askebyskolan.

Det nya för hösten är att huvudmännen sedan den 10 augusti inte får stänga skolor och skicka hem klasser i förebyggande syfte. Eftersom många barn uppgett att de farit illa av distansundervisningen och upplevt att det varit svårt att tillgodogöra sig kunskapen, ska all undervisning ske på skolan i höst. Undantag får bara göras tillfälligt om det skett ett smittoutbrott med flera smittade, då barnen i en klass kan få studera på distans under en kortare period.

Skolan har förutom att bli den plats som ska sprida kunskap och lärande också blivit en del av smittskyddet och en del av informationsapparaten kring de ständigt ändrade buden kring vad man får göra.

Det finns en oro att pandemin och distansundervisning lett till kunskapstapp hos många elever, något lärarna i så fall måste hjälpa barnen med och samtidigt arbeta för att förhindra smittspridning. Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) har ett stort ansvar lagts på huvudmännen, ett ansvar hon tror att de klarar av.

— Min bedömning är att eleverna ska ha möjligheter att täppa igen de kunskapsluckor som kan ha uppstått under pandemin. Men jag vill betona att det är ett arbete som kommer att fortgå under flera år så vi måste ha beredskap framöver, säger Anna Ekström.

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län och jobbar tätt ihop med samtliga skolor i länet, som varit hårt drabbat av alfavarianten. Hon tror helt klart att det finns en risk för en ny smittovåg med deltavarianten och pekar på vikten av att inte umgås i för många olika grupper nu när skolorna drar i gång.

— Det är viktigt att inte allt ansvar hamnar på skolorna nu. Föräldrarna behöver tänka igenom hur många kontakter barnen har. Kanske får man pausa kalas och vissa aktiviteter en period för att hålla smittriskerna nere.

Hon uppmanar också till att man ska provta barn vid minsta symptom, även om många barn tycker att det är hemskt.

— Se till att få dem att förstå att det här är viktigt. Vi har sett så många utbrott på skolor men är det hög aktivitet i en skola är det även det i samhället runtomkring. Det hjälper därför inte bara att göra insatser i skolan. Skolan är en spegel av hela samhället.

Åsa Karlsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev