söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stor insats mot hot och våld – 1 000 skolor ska granskas

Publicerad: 4 maj 2023, 08:13

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Antalet anmälningar om hot och våld i skolan ökar. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsyn av arbetet för att stoppa våldet mot skolpersonal. Omkring 1 000 skolor kommer att få besök.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketHot och trakasserierSkolanUtbildning

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har antalet anmälningar om hot och våld i skolan fördubblats mellan 2012 och 2022, från 400 till 850 anmälningar. Oftast handlar det om elever som hotar eller fysiskt ger sig på lärare, elevassistenter eller annan skolpersonal.

Enligt Arbetsmiljöverket visar anmälningarna att våldet blivit grövre och att skolpersonal får utstå bland annat slag, sparkar, skallning, strypning och rivning.

”Det är helt oacceptabelt att våld i skolan alls förekommer och att det tycks ha blivit vanligare. Vi tror att det kan röra sig om både en ökad benägenhet att anmäla och en reell ökning av hot och våldssituationer i skolan”, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Den nationella tillsynen inleds nu i maj och kommer att pågå till juni 2024. Omkring 1 000 skolor, både kommunala och fristående, kommer att få inspektionsbesök där deras förebyggande arbete granskas.

“Genom att förbättra säkerheten på arbetsplatsen och införa genomtänkta rutiner kan många hot- och våldssituationer undvikas. Med ett bra förebyggande arbete går det att skapa en arbetsplats där personalen kan känna trygghet, även i verksamheter där risken för att bli utsatt för hot och våld i arbetet är påtaglig”, säger Annika Schmidt, projektledare för inspektionsinsatsen, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Fler strateger för säkerhet i skolan efter våldsdåden

LÄS MER: Allt fler övar inför skolattacker – ”Föräldrar kräver det”

LÄS MER: Regeringens utredare: Mer kan göras för att förhindra våldsdåd i skolor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev