söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stopp för religiösa friskolor rycker närmare

Publicerad: 15 juli 2022, 09:00

– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen går nu vidare med förslaget om att förbjuda nya religiösa friskolor. Från 2024 kommer sådana skolor inte att få starta, enligt lagförslaget.
Flera av de friskolor som fått kritik, och där Säpo pekat på risk för radikalisering, har dock inte varit religiösa.

Ämnen i artikeln:

Religiösa friskolorFriskolorLina Axelsson Kihlblom Skolpeng

Lagförslaget, som regeringen nu skickar till lagrådet på remiss, innebär ett totalt stopp för nya fristående skolor med konfessionell inriktning inom två år. Dagens religiösa friskolor får finnas kvar, men ska inte kunna utöka sin verksamhet.

– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan. Ändå har vi sett många exempel på att aktörer inom offentlig sektor använt statliga medel till antidemokratisk verksamhet, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff.

– Skolor har fått stänga efter larm om att barn riskerar att radikaliseras i klassrummen. Det är helt bisarrt.

De senaste åren har en rad friskolor kritiserats för religiösa inslag och fått sina tillstånd indragna. I maj fick två muslimska friskolor i Uppsala – Imanskolan och Framstegsskolan – tillståndet återkallat. Enligt Säpo riskerade eleverna att utsättas för radikalisering.

Men flera av de klandrade friskolorna har inte varit registrerade som religiösa. Två exempel är Nya kastets skola i Gävle, som stängdes för två år sedan på grund av kopplingar till islamistisk extremism, och Vetenskapsskolan i Göteborg, vars vd togs i förvar av Säpo eftersom han ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Ingen av dessa hade en känd konfessionell inriktning.

LÄS MER: Friskoletoppen på snabbväxande koncernen: ”Vinster över 5 procent får andra stå för”

Friskolor har också efter kritik meddelat att man slopat de religiösa inslagen och blivit icke-konfessionella – så skedde med de tre nedstängningshotade muslimska Römosseskolorna i Göteborg.

TT: Kommer man verkligen åt problemet med ert lagförslag?
 Vi har i tidigare förslag, som också klubbats igenom av riksdagen, varit väldigt tydliga med att man inte ska kunna säga att man har ett vanligt skoltillstånd men sedan ha en religiös inriktning utan att berätta om det, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Sedan 2019 finns regler om ägar- och ledningsprövning för att komma åt oseriösa aktörer. I juni i år beslutades också om tydligare krav och skärpta regler för konfessionella förskolor, skolor och fritidshem, bland annat genom ett krav på ett så kallat demokrativillkor.

TT: Hur ska det kontrolleras att skolor inte rundar reglerna och ändå har religiösa inslag?
 Skolinspektionen har ett väldigt tydligt uppdrag på det här området, och i och med att vi skärpt reglerna både 2019 och nu under våren så kommer det bli väldigt tydligt vilka reglerna är, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Enligt tidigare statistik går omkring 9 000 elever på en grundskola som registrerat sig som konfessionell. Det motsvarar knappt 1 procent av grundskolans elever. Cirka 70 skolor är noterade som konfessionella. Majoriteten av dessa är kristna. Ett tiotal är muslimska och en är judisk.

LÄS MER: M-topp bygger kommunalt gymnasium – ”Vård, skola och omsorg ska drivas offentligt”

LÄS MER: Lista med 3 000 skolor: Obehöriga lärare vanligare på friskolor – en koncern sticker ut

Anja Haglund/TT

Fakta: Så funkar friskolestoppet

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss ett etableringsstopp för friskolor och fristående fritidshem med konfessionell inriktning.

Redan verksamma religiösa friskolor ska inte kunna utöka sin verksamhet.

I skollagen skrivs det in bestämmelser om att såväl undervisning som utbildning vid friskolor ska vara icke-konfessionell.

Äldre bestämmelser ska samtidigt fortsatt gälla för befintliga fri­skolor med religiös profil.

Skolinspektionen har pekat på en rad brister hos vissa religiösa friskolor.

Undervisning i idrott och biologi har reducerats.

Undervisning i sex och samlevnad har inte säkrats.

Pojkar och flickor har inte fått likvärdig utbildning eller har inte bemötts jämställt.

Undervisning har inte utgått från vetenskaplig grund utan från konfessionella värden.

Källa: Regeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev