Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stockholmsfixeringen fördummar debatten

Landsbygdsväljarna, som utgör 30 procent av befolkningen, är totalt bortglömda i den politiska debatten. Och när redaktionerna ligger i Stockholm och journalisterna och debattörerna bor på Södermalm i Stockholm, så är det tyvärr inte så konstigt att debatten också handlar om det som är mest relevant för medelklassen i just Stockholm.

Publicerad: 5 december 2014, 10:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Södermalm dominerar medierna. Åk ut och prata med folk på landet i stället!


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenMedier

Vill du veta vad som hände vid valet i september? Åk ut på landsbygden och prata med folk.” Det är inte mina ord utan en besviken väljare som sa det till mig efter valet.

I den offentliga debatten råder det totalfokus på storstadsregionerna och då i första hand Stockholm. Det kanske i sig inte är så konstigt när media är placerad i Stockholm, journalisterna bor på Södermalm i Stockholm och debattörerna bor i samma stadsdel. Därför handlar debatten också om det som är mest relevant för medelklassen i Stockholm.

Landsbygdens väljare, som är cirka 30 procent av den totala befolkningen, lämnas utanför debatten. Landsbygdsfrågorna handlar främst om vardagliga saker som dålig bredbandsutbyggnad, minskad samhällsservice, nedlagda skolor och matbutiker, arbetslöshet och andra faktorer som bidrar till att det blir svårare att leva utanför storstadsregionerna.

Här måste såväl statliga myndigheter som regering och riksdag ställa sig frågan hur man ser på sin roll gentemot företag och enskilda. Ska fokus ligga på att granska och kontrollera eller att stödja och utveckla. Självklart är uppgiften det senare, att stödja och utveckla. Detta kräver då att de regelverk som finns kring strandskydd, djurhållning, skyddsjakt och livsmedelshantering med mera anpassas till landsbygdens verklighet.

De små landsbygdsföretagen och jordbruken kämpar ofta med lönsamheten och drabbas hårt av regelkrångel och byråkratisk administration. Med en ökad kunskap om landsbygdens villkor borde vi kunna slopa en del av den kostsamma överreglering som finns i dag och därigenom ge bättre förutsättningar för en levande landsbygd. Jag kommer därför att arbeta för att den regering som tillträder efter valet den 22 mars har ett mycket tydligare landsbygdsfokus än den nuvarande.

Oscar Fredriksson, Centerpartiet, Gnesta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LandsbygdenMedier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev