lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stockholms stad stänger förskola: ”Barn ska inte behöva ha det så här”

Publicerad: 28 februari 2023, 08:27

”Barn ska inte behöva ha det så här”, säger Alexandra Mattsson (V). Foto: Vänsterpartiet Stockholms stad

Stockholms stad stänger en förskola i Grimsta – som drivs av norskägda Norlandia – och efterlyser samtidigt nya verktyg för att stoppa oseriösa aktörer.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSkolanUtbildningFörskolaStockholm

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Förskolan i Grimsta har ”mycket allvarliga brister som fortsatt över tid”, skriver Vänsterpartiet i Stockholm i ett pressmeddelande. Bland annat är lokalerna slitna, dörrar till skåp med hälsofarliga preparat ska ha varit öppna, personalen uppges ha saknat utbildning i första hjälpen och det har inte funnits legitimerade förskollärare. 

Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad, vill att kommuner får större möjligheter att stoppa oseriösa aktörer från att starta förskolor och återkalla tillståndet för den som inte sköter sig.

”Det här är ett extremt exempel på hur ett vinstdrivande företag kan dränera en förskola på resurser på bekostnad av barnen. Barn ska inte behöva ha det så här och jag är lättad över att den här förskolan nu stängs”, säger hon i ett pressmeddelande.

Norlandias kommunikationschef Torbjörn Carlbom skriver i ett mejl till Dagens Samhälle att företaget under lång tid har haft svårt att rekrytera personal och att kommunen har varit väl informerad om problemet: ”Nu har vi emellertid kommit till vägs ände och bistår föräldrarna att hitta platser på andra förskolor. På det sättet välkomnar vi Stockholms stads beslut, även om vi vet att många föräldrar inte är nöjda med utgången.”

LÄS MER:

Friskoletoppen på snabbväxande koncernen: ”Vinster över 5 procent får andra stå för”

Varsel och förskolenedläggningar – så hanterar kommunerna de minskande barnkullarna

Hela listan: Allt färre förskolebarn – ”Dramatisk inbromsning”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev