måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Stärk transpersoners ställning och trygghet”

Arbetet med transfrågor upphör inte när steriliseringsfrågan nu är löst. Vi ser en rad andra områden där transpersoners ställning kan och bör förbättras. Lagen om 18-årsgräns för könskorrigeringar bör exempelvis ses över, föreslår Öppna Moderater Syd.

Publicerad: 20 november 2015, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hbtq-personer och inte minst transpersoner löper risk att utsättas för diskriminering.


Ämnen i artikeln:

HBTQMänskliga rättigheter

Den 20 november är det åter dags för att hedra minnet av de som blivit mördade på grund av transfobi. Transgender Day of Remembrance började 1998 och har sedan dess internationellt blivit uppmärksammat årligen.

2015 är året då världen fick följa OS-medaljören Bruce Jenners liv som slutade med att Caitlyn Jenner prydde tidningen Vanity Fair framsida. Vi har sett Lina Axelsson Kihlblom, rektor och ledamot i 2015 års skolkommission, på bästa sändningstid hos Skavlan berätta sin gripande historia som innefattar könskorrigering och tvångssterilisering. Och modeföretaget & Other Stories, ägt av H&M, släppa den första modekampanjen med endast transpersoner.

Mycket har hänt och stora förebilder skapas för alla de individer som definierar sig som transsexuella. Lagen om tvångssterilisering om könsfastställelse är borta och moderniserad. Öppna Moderater är stolta över att ha varit pådrivande för att Moderaterna under de senaste åren tagit stora steg fram för ett rättvisare samhälle för transexuella personer i Sverige.

Även det gamla kravet på sterilisering är nu slutligen borta ur lagen, vilket vi länge krävt. Arbetet med transfrågor upphör däremot inte när steriliseringsfrågan är löst. Vi ser en rad andra områden där transpersoners ställning kan och bör förbättras.

Lagens krav om att sökanden ska ha fyllt 18 år för att få fastställelse om ändrad könstillhörighet godkänd anser vi bör ses över och ändras. Åldern kan inte vara avgörande utan snarare den utredande instansens omdöme och bedömning av den sökande. Det är den samlade bilden som ska ha störst betydelse.

De förändringar som görs kring lagen om könsfastställelse öppnar på fler sätt för transpersoner att bli föräldrar. Det är glädjande men kan även leda till en del juridisk komplexitet runt föräldraskapet. Det är därför rimligt att genomföra en översyn av lagar på området med sikte på att lösa situationer som kan uppkomma.

Föräldraskapspresumtionen kan till exempel vara könsneutral och i lagens mening kan det vara rimligt att enbart förhålla sig till att barn har föräldrar.

Hbtq-personer och inte minst transpersoner löper risk att utsättas för diskriminering. Vi i Öppna Moderater menar att detta handlar om kunskap och attityd. Vi vill att kunskapen om transpersoner och deras villkor ökar i samhället.

Detta är inte minst viktigt i skolan och i vården. Unga transpersoner måste kunna vara sig själva i skolan. Transpersoners hälsa och de problem de kan möta i vården måste tas på allvar och vården ge ett bra och mänskligt bemötande.

Detta kan inte uppnås endast med lagstiftning utan även genom att ge vårdpersonal utbildning. Med kunskap kan attityder förbättras.

Öppna Moderater vill fortsätta att driva viktiga initiativ för transsexuella. Förutom alla ovanstående områden fortsätter vi arbetet för att fånga de områden där behov till förbättring finns så att alla kan vara sig själva och känna sig trygga i samhället.

Slutligen låt oss nu skänka en varm tanke till alla de personer som tyvärr inte fått möjligheten att uppleva 2015 års framgångar. De har missat den positiva utvecklingen just på grund av att någon ansåg att deras liv var mindre värt, transfobin var för stark och livet tog slut.

Edith Escobar, vice förbundsordförande Öppna Moderater

Kim Nilsson, ledamot Öppna Moderater Syd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HBTQMänskliga rättigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev