onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Stabsläge i Eskilstuna dagen efter dådet

Publicerad: 2 juni 2023, 06:18

Under torsdagen pågick en stor polisinsats vid Munktellarenan i Eskilstuna där fyra tonåringar knivskadades vid ett bråk.

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Dagen efter knivdådet i Eskilstuna, där fyra högstadieelever skadades och många blev vittnen, har kommunen gått upp i stabsläge. Kommunens skolor ställer även in alla planerade friluftsaktiviteter och utflykter.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildning

Lisa Edholm på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna säger till P4 Sörmland att kommunen mobiliserat de gemensamma resurserna.

– Vi kommer att vara väl bemannade. Oavsett hur ofattbar en sådan här händelse är, så är det utifrån barn- och elevperspektivet viktigt att vi bibehåller en så normal vardag som möjligt.

Psykologer, kuratorer och personal från socialtjänsten har kallats in för att ge stöd.

Samtidigt har Eskilstuna kommun beslutat att alla friluftsaktiviteter och utflykter som skolor planerat ställs in.

– Under fredagen behöver vi vara i klassrummen och diskutera det som hänt och bearbeta känslorna före långhelgen. Det är viktigt att vi tar hand om alla elever och personal som upplever trauman efter det inträffade eller som helt enkelt bara tänker och funderar, säger chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Lina Axelsson Kihlblom, till Eskilstunakuriren.

Det var i samband med en friluftsdag där ett åttiotal elever i årskurs nio deltog som ett bråk vid arenan startade och fyra elever i 15-årsåldern knivskadades.

– Det här gör mig rädd, chockad och förbannad. Nu sitter vi i stabsläge och träffas flera gånger per timme och försöker vara handlingskraftiga, men man börjar ju också reflektera över morgondagen och framtida åtgärder, säger Axelsson Kihlblom till P4 Sörmland.

Region Sörmland meddelade på torsdagseftermiddagen att två av pojkarna betecknades som ”mer allvarligt skadade”, och de andra två pojkarna som ”mindre allvarligt skadade”. Samtliga fyras hälsotillstånd är dock stabilt, enligt regionen.

Tre pojkar, mellan 15 och 17 år gamla, greps och anhölls senare på kvällen misstänka för försök till mord.

TT

LÄS MER: Kommunalrådets vädjan: Vi måste få stänga av kriminella elever

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev