Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Stå upp mot nejsägarna i M, Erik Bengtzboe!”

Sverige har inte råd med fler skolmisslyckanden. Därför är det anmärkningsvärt att Moderaterna säger nej till flera av Skolkommissionens förslag, skriver Lena Hallengren (S), ordförande riksdagens utbildningsutskott.

Publicerad: 14 december 2017, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Idag röstar riksdagen om Sveriges budgetsatsningar på skolan. Moderaterna säger bland annat nej till den av Skolkommissionen föreslagna miljardsatsningen för ökad likvärdighet och högre kunskapsresultat och nej till att staten går in i och stöttar skolor med tuffa förutsättningar. Min uppmaning till Moderaternas nya skolpolitiska talesperson Erik Bengtzboe är därför att våga stå upp mot nejsägarna i sitt parti och samarbeta för bättre skolresultat.

Om Sverige åter ska kunna stoltsera med en jämlik kunskapsskola i världsklass behöver alla partier prioritera skolan framför politisk taktik. Bengtzboe har tidigare kritiserat Moderaternas brist på skolpolitik och signalerat att hans parti behöver lyssna mer på dem som arbetar i skolan. Det välkomnar jag.

För Sverige har inte råd med fler skolmisslyckanden. Lärare och elever behöver ges förutsättningar för att höja kunskapsresultaten ytterligare. Svensk skola behöver breda och långsiktiga politiska överenskommelser. Då räcker det inte att vara emot dåliga skolor.

Skolkommissionen, som bestod av företrädare för forskning, profession och näringsliv, arbetade i två år med att ta fram en rad reformer för svensk skola. De har lagt grunden för många viktiga förslag för att höja kunskapsresultaten och stärka likvärdigheten. Hela skolsverige förväntar sig nu att de politiska partierna samlar sig bakom Skolkommissionen.

Därför är det anmärkningsvärt att Moderaterna i sin budgetmotion helt ignorerar och säger nej till flera av Skolkommissionens förslag.

Om Bengtzboe menar allvar med att ompröva Moderaternas skolpolitik så duger det inte att ägna resten av mandatperioden åt att säga nej till viktiga förslag som skulle göra skillnad för lärare och elever.

Vi politiker behöver gemensamt se till att eleverna får mer tid med sina lärare, att fler ska vilja bli och fortsätta vara lärare, att staten tar ett större ansvar för att garantera likvärdigheten och att rätt stöd sätts in i tid. Vi behöver på allvar bryta med decennier av växande segregering och marknadisering samt se till att skolan är en plats fri från religiös påverkan.

Jag förväntar mig att Moderaterna tar ansvar, står upp för Skolkommissionen och vill arbeta för breda och konstruktiva överenskommelser. Nu är det upp till bevis.

Lena Hallengren, ordförande riksdagens utbildningsutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev