Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

ST-läkarna: ”Vi är gratis arbetskraft”

Vårdföretagarna påtalar behovet av ersättning för att utbildningsuppdraget ska fungera. Vi vill klargöra att vi kommer utan lönekrav. Vi är gratis arbetskraft för vårdgivaren, skriver ST-läkare i en replik till Vårdföretagarna.

Publicerad: 15 juni 2016, 08:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi ser fram emot att tillsammans hitta en lösning, både i akutläget och på sikt, skriver ST-läkare. \   \


Ämnen i artikeln:

StockholmPrimärvårdVårdvalLäkare

REPLIK Håkan Tenelius och Karin Liljeblad från Vårdföretagarna har svarat (7/6) på vår artikel om att 35 ST-läkare i allmänmedicin inte blir färdiga specialister nästa år på grund av brist på klinisk utbildning i gynekologi.

Utbildning som skulle kunna ske hos vårdgivare inom Fritt Vårdval om utbildningsuppdraget förtydligades i avtalen mellan Stockholms läns landsting (SLL) och vårdgivarna.

Vårdföretagarna uttrycker i sin replik en vilja att delta i utbildningen av nya specialister i allmänmedicin och delar vår uppfattning att utbildningsuppdraget bör förtydligas av SLL. De menar också att utbildningsuppdraget genom tidskrävande handledning kan leda till betydande inkomsttapp för vårdgivarens verksamhet och att vårdgivarna behöver ersättas därefter.

Vi ST-läkare i allmänmedicin uppskattar Vårdföretagarnas svar, ert engagemang och er vilja att ta er an utbildningsuppdraget. Som ni själva påtalar är era verksamheter ofta mycket välfungerande verksamheter och utmärkta utbildningsmiljöer.

Vi vill ge våra patienter bästa möjliga vård. För att kunna göra det behöver vi bli så kunniga och breda som möjligt i vår kompetens. Vi ser därför fram emot den kliniska utbildningen och vill bidra så mycket som möjligt till att hela vårdkedjan i länet fungerar.

Vårdföretagarna påtalar behovet av ersättning för att utbildningsuppdraget ska fungera. Vi vill i sammanhanget klargöra att vi kommer utan lönekrav. Vi är gratis arbetskraft för vårdgivaren. Vår lön betalas av SLL och respektive vårdcentral. Efter introduktion och under handledning bidrar vi till vårdinsatsen som vårdgivaren ersätts för.

ST-läkarna i allmänmedicin i Stockholm har sedan tidigare ett givande samarbete med många olika vårdgivare och vårdföretag i länet gällande klinisk utbildning. Specialistläkarna i de verksamheter som representeras av Vårdföretagarna är uppskattade handledare och deras kompetens behövs för att utbilda nya läkare. Vi hoppas nu att samarbetet kan utvidgas med fler platser för klinisk utbildning för att förhindra brist på specialister i allmänmedicin i Stockholm.

Den akuta bristen på klinisk utbildning i gynekologi leder till att färre ST-läkare blir klara specialister i allmänmedicin, men även att flera av oss tvingas göra sin placering utomläns. Detta innebär dessutom att betald arbetskraft försvinner till andra landsting.

För att säkerställa att primärvården och hela vårdkedjan i Stockholms län fungerar behöver vi nu Vårdföretagarnas hjälp att tillsammans med Stockholms läns landsting (SLL) lösa det akuta problemet med att 35 läkare hindras från att bli färdiga specialister i allmänmedicin nästa år. Vi behöver även en långsiktig lösning för att inte ännu fler läkare ska hejdas i sin utbildning.

Vi delar bilden med Vårdföretagarna om att avtalen bör förtydligas och konkretiseras i samverkan med berörda parter. Vi ser fram emot att tillsammans hitta en lösning, både i akutläget och på sikt.

Thomas Westin, ST-läkare i allmänmedicin

Oscar Plogmark, ST-läkare i allmänmedicin

Gertrude Ahlqvist, ST-läkare i allmänmedicin

Susanne Ljungkvist, ST-läkare i allmänmedicin

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev