Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

SSU:s friskoleförbud slår mot eleverna

När SSU kräver ett friskoleförbud har den politiska prioriteringen slagit slint. Det måste alltid vara den enskilda människan som står i fokus för politiken, istället för det byråkratiska systemet. Men SSU vill nu sätta skolsystemets behov före elevernas. Det är en olycklig utveckling.

Publicerad: 14 september 2012, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FriskolorSkolval

När politiker sätter systemet framför människor har de tappat fokus på vad som bör stå i centrum för politiken, nämligen just människor. När Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU, i en debattartikel i Dagens Samhälle 13 september skriver att SSU vill införa en kommunal vetorätt för etableringen av friskolor sätter han det politiska systemets behov i första rummet och negligerar elevens behov. I realiteten ser vi nu att SSU förespråkar ett förbud mot friskolor. Detta är olyckligt av många anledningar, inte minst för elevernas kunskapsinhämtning och den pedagogiska utvecklingens skull.

Alla elever är olika. Vi har olika drömmar, olika behov och olika förutsättningar för att lära. Vill vi att Sverige ska vara en kunskapsnation måste vi se till att kunna ge alla elever det stöd och den hjälp dem behöver för att kunna lära sig med sina förutsättningar. Här spelar i dag friskolorna en viktig roll för att kunna erbjuda olika alternativ i utbildningssamhället. Majoriteten av alla elever runt om Sverige i dag studerar fortfarande vid en kommunal skola, och vi måste fortsätta fokusera på att göra dem bättre. Att förbjuda friskolor för att dessa skulle vara mer intressanta för eleverna, är inte rätt väg att gå.

En kommunal vetorätt skulle effektivt slå undan benen för elevernas valfrihet, och därmed möjlighet att hitta den utbildning som passar en själv bäst. Det SSU nu istället föreslår är ett valfrihetssystem där politikerna sitter på valfriheten, men på elevens bekostnad. Vi är övertygade om att elever och föräldrar själva känner sina och sina barns behov bättre än vad SSU gör. Valfriheten är därför viktig att värna.

Att dessutom kraftigt smalna av utbudet av utbildning och göra den mer likformig är långsiktigt otroligt farligt för vår gemensamma skola. Utan en mångfald är det svårt att värna en pedagogisk utveckling. Detta blir ännu svårare när dessutom politiker som allt för ofta har annat än verksamhetens innehåll och kvalité för ögonen, likt SSU som nu ideologiskt försvarar ett politiskt system framför en bra skola för alla, ska agera huvudmän och styra över utbildningens innehåll.

För att skolan ska kunna ge rätt stöd till varje elev efter ens egna unika förutsättningar behövs makten valfriheten ger. Och för att skolan ska kunna utvecklas krävs en mångfald av huvudmän som alla har intresse av att utveckla sin verksamhet.

SSU verkar anse att det är ett problem att det finns flera huvudmän för skolan för att det leder till högre krav på kommunen. Jag anser tvärtom att det är bra. Jag vill se sen mångfald av skolor som ställer elevens behov i centrum och inte politikernas. Bara så kan vi bygga en skola för alla.

Erik Bengtzboe, förbundsordförande MUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FriskolorSkolval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev