Skola
Sluta svartmåla skolan
Vi måste se de goda exempel som finns i skolvärlden. Nyckeln till bra skolor ligger hos duktiga lärare och rektorer, inte i fler detaljregleringar pådyvlade ovanifrån.
Publicerad: 27 november 2013, 14:22
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det finns få politiska frågor som stått så högt på agendan så länge som skolan. Vi är många som tycker, tänker och kommer med förslag. Alliansregeringen har genomfört ett stort antal reformer som var nödvändiga för att skapa rätt fokus i skolan. Nu står elevernas resultat och skolans likvärdighet högst upp på dagordningen. Jag tror vi alla önskar att det finns en enkel och snabb åtgärd som fixar skolan, men efter elva år som skolpolitiker kan jag konstatera att någon sådan inte finns. Det handlar istället om långsiktigt och målmedvetet arbete. Nyckeln till bra skolresultat för alla elever är lärarna, deras kompetens, engagemang och relation till eleverna. Rektorernas pedagogiska ledarskap är avgörande för skolornas utveckling.
Ska vi få bättre resultat i skolan måste vi se till att lärarna kan känna stolthet både över det arbete de gör och sitt yrkesval. Politiker och förvaltningar på alla nivåer måste lyfta goda exempel och prata väl om skolan. Det finns många skickliga lärare som gör ett fantastiskt arbete varje dag med sina elever. Vi behöver synliggöra det. I den senaste nöjdkund-undersökningen rankar svenskar förskola och grundskola högt. Det behöver vi uppmärksamma mer.
I ivern att förbättra skolan så blir åtgärderna som vidtas på alla nivåer mer och mer detaljreglerande. Med tanke på att resultaten från internationella mätningar får så stort genomslag så är det inte så konstigt att det kommer mer och mer regleringar. Jag skulle önska att vi kunde stanna upp lite och tänka efter. Vad säger forskningen och hur ser det ut i andra länder? I den studie som McKinsey gjorde för några år sedan av framgångsrika länder när det gäller skolan och vad som krävs för att nå bättre resultat så var receptet, utifrån Sveriges nuvarande läge, att se till att lärarna får större professionell frihet att utveckla undervisningen.
Den internationellt respekterade utbildningsforskaren Hattie har också gett råd till skolpolitiker. När det gäller de skolor där resultaten är goda och utvecklingen går åt rätt håll ska man ta ett steg tillbaka och låta dem arbeta ifred. De skolor som däremot inte presterar bra eller där utvecklingen går åt fel håll där bör man agera. Många politiska beslut både lokalt och på nationell nivå är generella och gäller alla skolor, även den detaljstyrning som vi ser allt mer av. Kanske är det dags för mer selektiva insatser typ den satsning på lärarhandledare för de tio sämsta skolorna som Skolverket fått regeringens uppdrag att arbeta med.
I slutändan handlar det om att vi behöver lita på professionen mer, och i de skolor som lyckas bra ge dem utrymme att själva påverka verksamheten i så stor utsträckning som möjligt. Jag är övertygad om att både skolresultat och lärarnas status skulle höjas betydligt om vi lyckades med detta.
Maria Stockhaus, Kommunalråd (M) Sollentuna, ordförande i SKL:s utbildningsberedning
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.