måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Sluta dalta med den högre utbildningen”

Kvaliteten på svensk högre utbildning måste höjas, och görs inte det måste påföljderna vara kännbara. UK-ämbetet bör förses med utökade sanktionsmöjligheter för att stänga ner undermålig utbildning samt ge dryga böter för bristande kvalitet.

Publicerad: 16 maj 2017, 07:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Uppsala universitet är ett av Sveriges högst rankade internationellt.

Foto: Most Photos


Ämnen i artikeln:

HögskolanStudenterUtbildning

Efter att hovrätten beslutat att en amerikansk student ska få sin studieavgift återbetald av en högskola, överklagas nu beslutet till Högsta Domstolen. Hovrättens dom vilar på att Mälardalens Högskola levererat en utbildning av undermålig kvalitet.

Att svensk högre utbildning är undermålig kan påvisas ur ett internationellt perspektiv, där Sverige tappar i ranking över världens bästa universitet. Kvaliteten av svensk högre utbildning måste höjas och görs inte det måste påföljderna bli kännbara. Högre utbildning bör därför klassas som en tjänst, där högskolor och universitet måste uppfylla sin del av avtalet och garantera studenter utbildning av hög kvalitet. Samtidigt bör UK-ämbetet förses med utökade sanktionsmöjligheter för att stänga ner undermålig utbildning samt ge dryga böter för bristande kvalitet.

År 2011 började den amerikanska studenten Connie Dickinson studera en kandidatutbildning vid Mälardalens Högskola. Två år senare tvingades hon avbryta sin utbildning på grund bristande kvalitet. Den granskande myndigheten för kvalitetssäkring, UK-ämbetet, delade Connies uppfattning och underkände utbildningen på 4 av 5 punkter. I den aktuella domen skriver hovrätten att högskolan och Connie slutit ett avtal, likt en tjänst. Där Connie betalat studieavgifter för en kandidatexamen och högskolan därmed skulle uppfylla de krav på kvalitet som uppställts.

Att högskolan blir återbetalningsskyldig är ett rättfärdigt beslut. Connie har betalat för en tjänst där motparten inte levererade sin del av avtalet. Men samtidigt som Connie nu fick upprättelse, får hennes klasskamrater inte det. Enda skillnaden är att Connie betalade utbildningen från sin egen ficka och klasskamraterna via skattsedeln. Domen mot högskolan är också ett steg i rätt riktning – för den visar att utbildning har ett värde. Det värdet måste gälla alla studenter, oavsett hur utbildningen är finansierad. Alla studenter vid ett universitet har rätt till en utbildning av hög kvalitet.

All högre utbildning bör klassas likt en tjänst, där påföljden för att leverera en undermålig utbildning ska vara dryga böter till finansiären. Detta för att säkerställa kvalitet för alla studenter.

Studenter skulle därmed kunna hålla högskolan till svars för bristande kvalitet samtidigt som UK-ämbetet då kan utöva påföljder vid behov. Med tydliga regler för vad som förväntas av en högre utbildning, och kännbara påföljder om det inte efterlevs, kan kvaliteten öka. Utöver det, bör UK-ämbetet även få utökade sanktionsmöjligheter för att stänga ner undermålig utbildning.

Det är dags att sluta dalta med den högre utbildningen. Höjs inte kraven riskerar Sveriges kunskapsbas att urholkas. Studenter kommer inte få den utbildning de förväntar sig, och vår position i internationella rankningar kommer fortsätta att sjunka. Nu hoppas vi att Högsta Domstolen står fast vid hovrättens beslut.

Ina Djurestål, riksordförande Moderata Studenter

Sofia Andersson, 1 vice riksordförande Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev