Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Sluta angripa skolan - slå vakt om det som är bra istället

Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner fortsätter att dra till storms mot både kommunerna och SKL. Men hennes hårda tonläge främjar inte det samarbete vi så väl behöver för att förbättra skolan, replikerar Håkan Sörman.

Publicerad: 11 januari 2013, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LönebildningArbetsmarknad

Det är beklagligt och anmärkningsvärt att Metta Fjelkner fortsätter sin konfrontationskurs gentemot Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och kommunerna när det gäller skolan, nu senast i en debattartikel i Dagens Samhälle den 20 december. Nu har vi ju lyckats nå en överenskommelse som ger lärarna en bra bit över det som resten av löntagarna har fått i årets avtalsrörelse. Vi har varit mycket tydliga med vår avsikt och till och med offentligt uppmanat våra medlemmar att – i den mån de har möjlighet – satsa på lärarna. Många har också gjort det.

Trots detta tar Metta Fjelkner alla chanser att fortsätta angripa SKL och kommunerna. Det är tråkigt. Och det främjar knappast det samarbete som vi så väl behöver för att nå dit vi vill med den svenska skolan. Det ligger ju nämligen– även om man inte kan tro det när man tar del av Metta Fjelkners inlägg – i allas intresse. Inte minst i SKL:s och kommunernas. Vi är motparter i en avtalsrörelse. Inte motståndare.

Det är också beklagligt att Metta Fjelkner väljer att tolka vår undersökning negativt istället för positivt. Vi är glada att det är så pass många som visar ett intresse för läraryrket, som också av ungdomarna rankas som det roligaste och mest utvecklande av välfärdens yrken. Ett långt ifrån förväntat resultat med tanke på just den retorik som Fjelkner och Lärarnas Riksförbund håller fast vid.

Det är beklagligt att en representant för lärarkåren inte tar chansen att se det som är positivt och väljer att sprida det budskapet vidare. Skulle inte det vara ett bättre sätt att locka fler till läraryrket?

Metta Fjelkner väljer också att felcitera mig i sin artikel. Jag har aldrig påstått att ungdomar har felaktiga uppfattningar. Jag har sagt att attityderna ibland kan bygga på felaktiga uppfattningar (vilket också undersökningen visar) och att det inte är bra att man förknippar sektorn med låg lön, dåliga karriärmöjligheter och dålig arbetsmiljö. Jag har dessutom varit mycket tydlig med att arbetsgivarna måste bli bättre på vissa områden, bland annat på att skapa karriärvägar och hantera lönefrågorna, inte minst genom ökad lönespridning. Kommunerna märker knappast att Lärarnas Riksförbund är ett stöd i detta arbete lokalt.

SKL har en positiv ambition med satsningen Sveriges Viktigaste Jobb. Vi vill bidra till att göra välfärdsjobben – bland annat lärarjobben – mer attraktiva. Det borde falla även Metta Fjelkner och Lärarnas Riksförbund i smaken. Men det passar nog inte in i retoriken, som främst tycks gå ut på att svartmåla arbetsgivarna.

Hur skulle det istället vara om vi tillsammans slår vakt om det som är bra för att skapa kraft och energi för att komma tillrätta med bristerna i skolan?

Håkan Sörman, vd Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LönebildningArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev