måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Slut på drop-in: Socialtjänsten kopplas in om elever kommer för sent

Publicerad: 20 oktober 2021, 11:38

”Skolan levererar inte tjänsten ”utbildat barn” till föräldrarna – utan elever och föräldrar måste vara med och anstränga sig” säger Axel Darvik (L), ordförande i Göteborgs grundskolenämnd.

Foto: MATHIAS BERGELD

Om elever i Göteborgs grundskolor ständigt kommer för sent eller glömmer böcker och idrottskläder kan det leda till orosanmälan till socialtjänsten. Politikerna ställer tydliga krav i nytt dokument. ”En lyckad skolgång är ett väldigt bra vaccin mot utanförskap och kriminalitet”, säger Axel Darvik (L).

Ämnen i artikeln:

Skolpolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Grundskolenämnden i Göteborg skärpte i går formuleringarna i ett nytt så kallat förväntansdokument, det vill säga riktlinjer för vad skolan, eleverna och vårdnadshavarna ska ta ansvar för. 

– Skolan levererar inte tjänsten ”utbildat barn” till föräldrarna – utan elever och föräldrar måste vara med och anstränga sig och sköta sin del av skolverksamheten. Det är till exempel elevers och föräldrars ansvar att eleverna kommer i tid när skoldagen börjar, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L).

Vet inte eleverna och föräldrarna redan det?
– Det finns exempel på att det varit otydligt. Det finns skolor som börjat med drop-in eftersom eleverna har så svårt att passa tiden. Lektionen börjar då när man kommer. Men det är inte skolan som ska anpassa sig till att eleverna är trötta på morgonen.

Enligt riktlinjerna ska eleverna också använda ett ”vårdat språk”. Vad menar ni att det är?
– Det får man komma överens om på varje skola. Men det är viktigt att bemöta varandra med respekt. Det är inte okej att kalla personal eller klasskamrater för olika saker. 

Du syftar på att elever kallar varandra eller lärare för hora? Inte att de ibland svär?
– Ja, det handlar mer om att man är verbalt kränkande mot varandra. Används könsord hela tiden kan man ta illa upp. Men var gränsen ska dras får diskuteras på varje skola när man utformar ordningsregler.

Du har nämnt att det kan bli tal om orosanmälningar. I vilka situationer kan det bli aktuellt?
– Om eleverna systematiskt missar starten på lektioner för att de inte kommer i tid till skolan. Eller om de inte kan delta i undervisningen för att de inte har med sig dator, böcker eller idrottskläder. Då har man inte gjort sin del.

Du tycker inte det är att gå lite långt att göra orosanmälan om elever glömmer gympapåsen?
– Nej. En gång är ju ingen gång, men om man upprepat inte har med sig den utrustning man behöver för att klara skoldagen då är det rätt att sociala myndigheter tar upp en diskussion med föräldrarna om varför det inte fungerar. Skolan kan inte tillhandahålla extra gympakläder, böcker eller lånedatorer. 

Så socialtjänsten ska kontakta föräldrar om deras barn är slarviga?
– Ja, så kan det bli. Det behöver inte vara så dramatiskt. Det kanske inte finns allvarliga sociala problem men man har uppenbarligen bekymmer och behöver kanske stöd. 

Har ni fått några reaktioner från socialtjänsten?
– Såvitt jag vet tycker de det är bra att samarbeta med skolan och vill gärna få in orosanmälningar tidigt om det finns en problematik. Vi vet att misslyckad skolgång är grogrund för andra typer av problem och att en lyckad skolgång är ett väldigt bra vaccin mot utanförskap och kriminalitet, säger Axel Darvik.

De nya riktlinjerna klubbades av en bred politisk majoritet i grundskolenämnden och tanken är att de ska börja gälla när vårterminen 2022 startar i januari. 

LÄS OCKSÅ: Skolkommunalrådet: ”En elev som förstör för andra måste förflyttas”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev