Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skulle du vilja få en arbetsplats via lotteri?

Lika sjukt som Anna Ekström skulle tycka det var om vi tilldelade henne en arbetsplats tycker vi det är att myndigheter ska tilldela elever skolor, skriver företrädare för MUF och MSU.

Publicerad: 15 september 2015, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur hade du reagerat om arbetsplatser hade tilldelats via ett lotteri, frågar debattörerna.


Ämnen i artikeln:

SkolvalFriskolorValfrihetSegregationFria skolvalet

I Agenda den 6 september föreslog Skolverkets generaldirektör Anna Ekström att det fria skolvalet ska begränsas och öppnade för att skolplatser ska fördelas genom lottning. Lika lite som Anna Ekström vill bli tilldelad en arbetsplats som hon inte själv valt, vill elever bli tilldelade en skola de inte själva sökt. Alla människor är olika med olika behov, kompetens och intresseområde. Elever är inget undantag.

I söndagens Agenda presenterade Anna Ekström Skolkommissionens förslag att begränsa det fria skolvalet till förmån för ett lottningssystem för tilldelning av skolplatser. Detta följdes av lovord från utbildningsminister Gustav Fridolin. Nu skriver Anna Ekström att skolvalet visst har fördelar, men i sak föreslår hon fortfarande bara inskränkningar av valfriheten.

Det är djupt beklagligt när politiker och myndigheter experimenterar med elever i sin önskan att detaljstyra skolan för att få ”rätt blandning” av elever. Hur hade du reagerat om arbetsplatser hade tilldelats via ett lotteri?

Tänk dig att du kämpat med ansökan till ditt drömjobb för att sedan få veta att det lottats ut till någon annan. Du har ingen möjlighet att påverka beslutet och ingen har tagit hänsyn till dina intressen, din kompetens eller i vilken arbetsmiljö du trivs. Detta är naturligtvis en fullständigt absurd tanke men en verklighet som Anna Ekström och Gustav Fridolin önskar Sveriges alla elever.

En skolpolitik i takt med verkligheten kan inte avgöras över huvudet på elever. På samma sätt som vuxna väljer arbetsplats utefter personliga preferenser så gör även elever det vid skolval. För vissa elever handlar det om en skola med en särskild inriktning så som internationell prägel eller mattefokus. För andra är det en längtan bort från mobbarna i den gamla skolan som leder till ett aktivt val att byta.

Oavsett bevekelsegrund är det tveklöst så att möjligheten att göra ett eget val är avgörande för den enskilde elevens vardag och prestation i skolan. Skolvalet öppnar dessutom för klassresor på ett sätt som inte var möjligt när närhetsprincipen tillämpades. Utan det fria skolvalet skulle eleven från Rinkeby aldrig kunnat välja att börja på Östra real. Istället cementeras klasskillnader när alla elever i samma bostadsområde tvingas gå på samma skola.

Även de elever som inte själva gör ett aktivt val gynnas när skolor måste förhålla sig till det faktum att andra elever gör det. Som många exempel visat räcker med att en del elever väljer bort dåliga skolor för att de ska stängas eller rustas upp. Fler elever än idag skulle dessutom kunna göra medvetna aktiva val med bättre information och studievägledning.

Att tala om det fria skolvalets fördelar är inte trovärdigt när alla förslag vi hittills fått ta del av syftar till att begränsa elevers val. Lika sjukt som Anna Ekström skulle tycka det var om vi tilldelade henne en arbetsplats tycker vi det är att myndigheter ska tilldela elever skolor. Vi människor är alla unika och har olika behov och preferenser. Ungdomar är inget undantag. Vi säger därför: låt elever välja skola eller gå med på att vi väljer din arbetsplats!

Sofia Fölster, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm och riksdagsledamot (M)

John Baciu, ordförande Moderat Skolungdom i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev