Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skoltvång slår mot redan utsatta

Visst värnar jag alla barns rätt att välja skola. Men att ta bort det fria skolvalet är att straffa barnen som redan har det tuffast, de som inte har haft tur i livslotteriet.

Publicerad: 27 maj 2014, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolvalValfrihet

REPLIK. Daniel Suhonen och hans vänner på Katalys längtar tillbaka till 80-talet, som de påstår att jag felaktigt målar upp som dåligt. Minnet är kort och i sin vurm för en ideologisk förflyttning mot socialism och ett samhälle där politiker och inte individer bestämmer vill Suhonen påskina att det var bättre förr. En tid då Palme var statsminister, alla var glada, det var fred på jorden och att inte få välja skola var något folk var nöjda med.

Men så såg det naturligtvis inte ut. I systemet som Suhonen vill tillbaka till var det just så som jag beskriver, att en kommunpamp avgjorde var du skulle gå i skolan, från sju års ålder till studenten, tolv långa år senare. Systemet tvingade barn som vantrivdes att bita ihop och stå ut och homosexuella ungdomar att stanna kvar i garderoben, något vänsterpartisten Hans Linde berättar om i den här filmen i programmet Skolvärlden. Hela räddningen för honom var att få välja en annan skola, långt bort från mobbning och ensamhet.

Det är sant att det fria skolvalet är borgerlig idé, som de allra flesta reformer där frihet för individen är det centrala. Men reformen har försvarats av Suhonens eget parti ända sedan 1994 och de följande tolv år de bildade egen regering. Samma socialdemokrater ingick även i friskolekommittén som presenterade sina förslag för bara ett år sedan.

De skillnader som tas upp i deras artikel är framför allt att skillnaderna mellan skolor har ökat, något som inte beror på att socioekonomiska faktorer fått ökad betydelse. Utan genom att studiemotiverade elever i högre grad idag väljer samma skolor. Duktiga elever oavsett bakgrund är de som väljer skola, konstaterar Skolverket själva. Det är fler som påbörjar sina klassresor helt enkelt.

Ja, Daniel Suhonen. Det är sant att jag värnar alla barns rätt att få välja skola oavsett var de bor, jag värnar drömmar om ett bättre liv, jag värnar om klassresenärerna. De som du uppenbarligen struntar i. Men en sak är vi överens om – vi ska inte acceptera dåliga skolor. Däremot är inte lösningen att tvinga tillbaka barnen från socioekonomiskt utsatta områden tillbaka dit, så många som 35 % och i vissa områden över 60 % av eleverna.

Vi ska inte ta några barn som gisslan för att vissa skolor är dåliga. Det ansvaret ska vi vuxna ta. Vi ska lyfta de sämsta skolorna genom en Skolinspektion med betydligt större mandat, stänga alla usla skolor, ställa högre krav och satsa resurserna där de verkligen behövs.

Att ta bort det fria skolvalet är att straffa barnen som redan har det hårdast, barnen som inte haft lika tur i livslotteriet. De priviligierade barnen klarar sig alltid ändå, det är de fattiga barnen som får ta smällen om Katalys får som de vill. Det är de barnen jag värnar allra mest om.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolvalValfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev