Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolskjutsupphandling måste göras om

Publicerad: 3 februari 2021, 11:07

Rätten anser att kommunens förfrågningsunderlag inte duger. Det garanterar ingen volym utan styrs av kommunens behov under avtalstiden, vilket innebär att behoven kan se olika ut olika år och vissa turer kan försvinna. Därför ska upphandlingen göras om.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Älmhults kommun måste göra om upphandlingen av skolskjutsar och färdtjänst efter en dom från förvaltningsrätten. Det innebär att det blir ännu en tur i en långdragen historia om vem som ska köra kommunens skolbussar.


Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


I veckan kom domen från förvaltningsrätten i Växjö som slår fast att Älmhults kommun måste göra om fjolårets upphandling av skolskjuts och färdtjänst. Rätten anser att kommunens förfrågningsunderlag inte duger. Det garanterar ingen volym utan styrs av kommunens behov under avtalstiden, vilket innebär att behoven kan se olika ut olika år och vissa turer kan försvinna. Därför ska upphandlingen göras om, enligt förvaltningsrätten.

Ställningstagandet förvånar Älmhults kommun.

– Ja, eftersom vi bedömer att vi uppfyller kravet genom att vi har hänvisat till tidigare statistik vilket visar efterfrågade volymer, säger kommunikationschef Magnus Källström till Smålänningen.

Frågan om skolskjutsarna i kommunen har stötts och blötts under en längre tid. Under många år har skolskjutsarna körts av lokala åkerier som gått samman under gemensam flagg.

2019 gjordes en upphandling som överklagades av de lokala åkerierna. Förvaltningsrätten beslutade att upphandlingen skulle göras om, vilket gjordes i fjol. I september tilldelades bolaget Flexbuss uppdraget. Deras anbud låg 1,7 miljoner kronor lägre per år än det näst lägsta anbudet.

De lokala åkerierna begärde överprövning även denna gång. I väntan på domen har Älmhults kommun tecknat ett tillfälligt avtal med Flexbuss. Enligt lokala medier har även detta avtal överklagats av de lokala buss- och taxibolagen, vars ekonomi är beroende av den upphandlade trafiken.

Under årets första veckor har nu Flexbuss kört trafiken, men inte utan problem. Lokala medier har rapporterat om missade turer och klagomål från föräldrar.

Kommunens information till föräldrar och färdtjänstkunder är att rättens dom inte kommer att påverka trafiken. Direktupphandlingsavtalet löper på, skriver upphandlingschef Ylva Thomander i ett mejl till Dagens Samhälle:

– Överprövas domen till högre instans fortsätter direktupphandlingsavtalet att gälla fram tills att dom fastställs. Går domen Älmhults kommuns väg upphör direktupphandlingsavtalet att gälla inom 30 dagar och övergår till avtal baserat på upphandlingen. Går domen inte Älmhults kommuns väg utan ny upphandling måste annonseras ska avtalet gälla fram till dess att nytt avtal tecknas.

Älmhults kommun har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga domen eller påbörja en ny upphandling.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev