Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolpolitikers planering får inte gå före enskildas val

De allra flesta vill själva kunna välja skola. Självklart vet människor bäst vad som passar just dem och deras barn. Men vänsterpartisten Freddy Grip vill inte att det införs ett aktivt skolval.

Publicerad: 19 februari 2016, 12:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolvalFriskolorKommuner

REPLIK. Nej, i stället argumenterar han i debattartikeln Skolvalet leder till mer segregation emot skolvalet med ett perspektiv som visar att hans hjärta klappar mer för politikernas och kommunernas planeringsförutsättningar än enskilda människors förutsättningar.

Ett obligatoriskt skolval till grundskolan är inte ett så stort steg som Grip vill måla upp. Flera kommuner jobbar så redan i dag med framgång. Och alla som vill ha plats i förskola eller gymnasieskola gör aktiva val redan i dag.

Det är i stället ett sätt att jämna ut och öka möjligheten för alla att välja den skola som passar dem bäst.

Freddy Grip pekar vanemässigt mot segregationsvarningar, men den som läser vår text lite noggrannare ser att det är just därför vi menar att alla ska välja.

Obligatoriska val till grundskolan skapar större efterfrågan på relevant information om skolor, vilket innebär att fler gör mer underbyggda val och det leder till en större efterfrågan på skolor som håller hög kvalitet. En sådan efterfrågan måste också följas av fler utbildningsplatser.

På så sätt får fler elever möjlighet att gå i bra skolor, de får bättre kunskapsutveckling och större möjligheter i livet. Samtidigt behöver lågt söktryck ses som en varningssignal hos Skolinspektionen.

Men det är också ett integrerande steg i sig att upplysa människor om deras rättigheter. Att informera om rätten och möjligheten att välja skola, vilka alternativ som står till buds och om deras kvalitet förser föräldrar med makt och en förmåga att påverka sina barns framtid.

Det finns en grundläggande skillnad i hur vi och Freddy Grip ser på människor. Vår utgångspunkt är att stärka individen och förse människor med verktyg för att påverka sina egna liv och sin omgivning. För oss har människors val betydelse.

Grip har ett gammaldags ovanifrånperspektiv där människor görs till brickor i politikernas planeringsrum.

Men det finns inget ”system” som är så integrerande som människors tillgång till kunskap. Och det är där vi vill börja.

Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

Neira Kahrimanovic, utbildningspolitisk talesperson Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolvalFriskolorKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev