lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolpeng gick till Somalia – två döms

Publicerad: 29 april 2022, 09:17

En tidigare skolchef på Römosseskolan döms för bokföringsbrott och för att ha förskingrat pengar. Foto: Adam Ihse/TT

Drygt tolv miljoner kronor av friskolan Römosseskolans skolpeng försvann till bland annat Somalia.
Nu döms en tidigare skolchef för grova bokföringsbrott och grov förskingring till fyra och ett halvt års fängelse.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningSkolpengFriskolorGöteborg

Göteborgs tingsrätt dömer dessutom en medåtalad kvinna till villkorlig dom för flera grova bokföringsbrott.

Båda åtalade åläggs också med näringsförbud, samtidigt som bolaget som utfärdat fakturorna i fallet ska betala en miljon kronor i företagsbot.

Föreningen bakom Römosseskolan slipper dock betala företagsbot, eftersom det enligt rätten skulle drabba föreningen onödigt hårt.

Den åtalade tidigare skolledaren nekar till brott. Under rättegången hävdade han att pengar som skolan skulle använt för it-service i stället kunde skickas till Somalia, eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis.

”Han tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för it-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes”, säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten dömer mannen till samma straff som chefsåklagare Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten yrkade på under rättegången.

Åklagaren hävdar att Römosseskolan betalat orimligt mycket för it-tjänster, jämfört med andra skolor. En stor del av ”överskottet” skickades till två organisationer i Somalia.

– Pengarna har till mesta del använts för skolor och liknande. Jag tror att vi har hjälpt tusentals elever i Somalia i olika projekt och workshops, sade skolchefen själv i rättssalen enligt GT.

Fakturorna för it-tjänster kom från två bolag som skolchefen själv kontrollerade. Sedan godkände han dem själv, för skolans räkning.

Samtidigt gick en del av pengarna till dyra resor som den tidigare skolchefen gjorde i andra länder, enligt GT.

LÄS MER: Römosseskolornas skolpeng hölls inne – stadsrevision kritisk

Römosseskolan har tre skolor i nordöstra Göteborg. Verksamheten drivs av föreningen Framstegsskolan. Den nu åtalade tidigare skolchefen polisanmäldes sedan föreningens styrelse, och en revisor, reagerat över de höga it-kostnaderna.

Parallellt med processen om misstänkta ekobrott pågår en rättsprocess om själva skolorna. Skolinspektionen har sedan i oktober velat stänga skolorna, eftersom man inte litat på att skolans ledning haft kontroll över ekonomin.

Skolorna är dock fortfarande öppna, i väntan på nya prövningar av Skolinspektionens beslut.

Micke Larsson/TT

Jens Bornemann/TT

Fakta: Römosseskolan

Friskola som drivs av föreningen Framstegsskolan. Har tre skolor i nordöstra Göteborg.

Skolinspektionen beslutade i oktober att skolorna skulle stängas, eftersom de flesta av föreningens styrelseledamöter bedömdes som olämpliga. Under flera år hade de inte haft kontroll över verksamhetens ekonomi, ansåg Skolinspektionen.

Men föreningen överklagade, och fick rätt i ett beslut från förvaltningsrätten i januari. Rätten ansåg att Skolinspektionens beslut var korrekt när det togs – men nu var föreningens styrelse utbytt, så en ny prövning måste göras, beslutade domstolen.

Skolinspektionen har överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Samtidigt gör Skolinspektionen en ny prövning av skolornas ledning och ägare, i enlighet med förvaltningsrättens beslut.

Skolorna har kunnat ha öppet under rättsprocessens gång.

Römosseskolan har tidigare haft en muslimsk inriktning. I december meddelade föreningen att man byter profil och tar bort alla religiösa inslag ur verksamheten.

Skolorna hade i höstas cirka 600 elever.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev