Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

"Skolinspektionen måste ge oss mer tid"

Publicerad: 6 december 2017, 23:10

Sannaskolan i Göteborg vill ha mer tid för att hinna rätta till de brister som Skolinspektionen påtalat. ” Trams, barnens skolgång går inte i repris”, säger inspektören Kjell Ahlgren.


Eleverna saknar studiero, alla får inte tillräckligt stöd för att klara skolarbetet och lokalerna håller inte måttet.

Skolinspektionen var hård i sin dom när den besökte Sannaskolan i stadsdelen Majorna i Göteborg för ett par år sedan. Inspektionen var inte heller nöjd med hur skolledningen styrde och utvecklade verksamheten för att skapa trygghet och studiero.

Nu är flera av bristerna avhjälpta, men tillsynsmyndigheten har ändå begärt hos förvaltningsrätten att få döma ut ett vite på 500 000 kronor. Först var beloppet 800 000 kronor, men efter en uppföljning förra året sänkte Skolinspektionen summan. Staden protesterar, vill ha mer tid på sig och har överklagat till kammarrätten.

– Vi har jobbat med många saker under den här perioden och vår senaste trivselenkät till eleverna visar att de nu känner sig tryggare, säger Maria Ström, rektor för årskurserna 7–9.

Bland annat har skolan satsat på Pals, ett program för att stärka positivt beteende bland eleverna. Det har använts med gott resultat i Norge.

En bidragande orsak till den oroliga situationen på Sannaskolan har varit att det pågått en omfattande renovering av skollokalerna. Skolinspektionen anser att planeringen av ombyggnaden varit dålig och att stadsdelen borde ha erbjudit eleverna att gå i en evakueringsskola.

Maria Ström medger att den fysiska miljön varit rörig, men framhåller att renoveringen nu är färdig.

– Vi har fina nya lokaler och det har bidragit till att förbättra hela situationen, säger hon.

Har skolan fått ökade resurser för att komma till rätta med de olika problemen?

– Nej. Blir man inspekterad och Skolinspektionen pekar på brister är det bara att leverera. Vi hade säkert gjort något åt dem ändå, men kanske inte lika snabbt. Delar av förbättringsområdena är en ständigt pågående process.

Den här veckan gör Skolinspektionen ytterligare ett besök på Sannaskolan för att följa upp sin tidigare kritik.

– Jag är mest intresserad av att det blir studiero och tryggt för eleverna, säger Kjell Ahlgren, undervisningsråd vid Skolinspektionen i Göteborg.

Han bedömer att bristerna i årskurs 7–9 är i det närmaste åtgärdade, men att det fortfarande återstår en del att göra i F-6-delen av skolan.

I ett yttrande till förvaltningsrätten skriver stadsdelen: ”Arbetet med att förändra elevers beteende och attityder måste ske långsiktigt och metodiskt och det är inte rimligt att som Skolinspektionen förvänta sig stora effekter på kort tid.”

Kjell Ahlgren ger inte mycket för den synpunkten.

– Det där är trams. Pals är säkert väldigt bra, men man kan inte låta bli att göra andra saker under tiden. Man måste jobba med den akuta situationen på skolan. Barnens skolgång går inte i repris.

Torbjörn Tenfält

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev