söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolbolag använder skolpeng som riskkapital

Publicerad: 13 mars 2023, 12:11

Raja Thorén grundade Thorengruppen 1999. Foto: Rickard Kilström / Kontinent

Det stormar kring Thorengruppen. Koncernen riskerar viten för allvarliga brister och tillståndet att bedriva skola är i fara.
Samtidigt är S djupt kritiska till att bolaget använder skolpeng för att investera i startups.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSkolanUtbildningFriskolorSkolpengSkolpolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Thorengruppen lägger skolpeng i riskkapitalverksamhet och Internationella engelska skolan har via holdingbolag slussat ut 275 miljoner kronor till ägarbolagen, rapporterar Dagens industri. Socialdemokraterna är starkt kritiska.

– Det visar vilket sjukt system Sverige har, att skolpengen som ska gå till barnen används som riskkapital och plockas ut som vinst, säger Åsa Westlund, partiets vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till tidningen.

”Att låta pengar vila på bankkonton med 0 % ränta, eller minusränta som det var under en tid, är helt enkelt inte ett ansvarsfullt sätt att hantera verksamhetens kapital. Thoren Tillväxt har till sin uppgift att sköta detta på uppdrag av moderbolaget”, skriver Marcus Isaksson, partner och vd på Thoren Tillväxt, i ett mejl till Di.

Skolinspektionen stoppade i oktober Thorengruppen från all nyetablering eller utökning av utbildningsverksamheten sedan allvarliga brister upptäckts på flera skolor. Elever hade inte fått den utbildning de har rätt till. Det rör sig om 28 nekade ansökningar. Företaget har överklagat de allra flesta avslagen till förvaltningsrätten.

Nyligen konstaterade myndigheten åter brister och har utfärdat viten för Thoren innovation school i Malmö och Thoren business school i Växjö. 

Dagens Nyheter har rapporterat att bristerna kan få större konsekvenser för bolaget.

– Om det uppkommer ytterligare allvarliga brister på koncernens skolor riskerar huvudmannen att bli av med tillståndet att bedriva skola. Då skulle vi använda oss av den så kallade ägar- och ledningsprövningslagen. Enligt den kan då huvudmannen bedömas vara olämplig att bedriva skolverksamhet, säger Skolinspektionens enhetschef Joakim Blomberg till tidningen.

Thorengruppen är med omkring 19 000 elever och kursdeltagare en av Sveriges största skolkoncerner. Bolaget har runt 2 300 medarbetare.

LÄS MER:

Kartläggning: Friskolejättarnas kopplingar till politik och näringsliv – 37 namn

Lista: Så mycket tjänar Kommunsveriges skolchefer

Växande skolgapet: Trots miljardregn – bara 30 procent godkända på bottenskolan i Malmö

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev