Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolans mirakelmedicin är högre lärarlöner

Läget i den svenska skolan är akut. Fyra av tio lärare överväger att lämna yrket på grund av de dåliga lönerna. Generella löneökningar skulle höja yrkets status och attrahera fler till lärarutbildningarna, tror Handelskammaren.

Publicerad: 15 maj 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LärarePisaLärarlöner

I dag utser Handelskammaren Sveriges bästa lärare för sjätte året i rad. Det är ett pris där eleverna själva bestämmer vem som är landets bästa lärare. Tidigare års vinnare har undervisat i allt från religion till kemi. Den gemensamma nämnaren är att de inspirerar och motiverar sina elever att nå högre.

Tanken bakom priset är att hylla det som är bra med skolan och lyfta läraryrket. Det är lärarna som är den helt avgörande faktorn för resultatet i den svenska skolan.

Kopplingen mellan skolans kvalitet och elevernas resultat har gjort att fokus lagts på att hitta verktyg för att höja utbildningsstandarden. Bland alla de metoder som föreslagits verkar dock en lösning ha fått störst gehör. I en SIFO-undersökning säger svenska folket att mindre klasser borde vara den mest prioriterade åtgärden för att lyfta skolan. Det blir då också den melodi som politikerna dansar efter. Det enkla och populistiska svaret har varit att minskade klasser ger ett bättre studieresultat. Stödet i forskningen är dock svagt utom för de allra yngsta barnen. Det är i själva verket inte klassernas storlek som spelar roll utan lärarnas pedagogiska förmåga.

I en studie som OECD gjort åt regeringen sågas idén om att klasstorlek skulle vara ett effektivt sätt att lyfta skolan. Snittantalet elever per lärare i Sverige är redan lägre än OECD i allmänhet, men framför allt jämfört med länder som Finland som presterar bättre än Sverige.Sambandet mellan antal elever per lärare och studieresultat är därför avgjort mycket svagt. Istället menar OECD att ökade lärarlöner är den mest effektiva lösningen på problemen med den svenska skolan.

Handelskammaren förklarade redan 2009 att en generell löneökning skulle ha kraft att förbättra skolans kvalitet genom att höja både läraryrkets status och attraktionen av lärarutbildningen. Högre lön skulle locka fler talanger till yrket och duktiga lärare skulle motiveras att stanna kvar i yrket. Forskning visar att ökad attraktionskraft kan också direkt påverka kompetensnivån inom skolan. Ett ökat intresse för yrket ökar även konkurrensen om lärarjobben då fler vill utbildas. Skolorna skulle då kunna anställa de bästa lärarna, där följden blir en generell kompetenshöjning och på sikt höjda studieresultat.

Lärarförbundet hävdar att 4 av 10 lärare överväger idag att lämna yrket på grund av löneläget. Håller denna trend i sig skulle en kraftig lärarbrist drabba hela landet inom en inte alltför avlägsen framtid. Handelskammaren vill ha en gedigen och långsiktig satsning på skolan. Lärarlönerna måste höjas för att locka de bästa och läraryrket måste öppnas upp för personer med annan, men relevant, utbildningsbakgrund.

Läget börjar bli akut och vi måste göra något snart. Kanske måste vi titta lite utanför de ramar och mönster vi varit begränsade av. Det handlar om Sveriges framtid och klockan tickar.

Nicolas Hassbjer, Ordförande Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Lisa Jedlid, Projektledare Sveriges bästa lärare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LärarePisaLärarlöner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev