Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolan ligger efter i digitaliseringen av Sverige

I Sollentuna har vi valt att satsa på att göra digital teknik tillgänglig i våra skolor. Det handlar om att se till att det finns väl fungerade nätverk och att lärare och elever har tillgång till en dator/surfplatta i skolan.

Publicerad: 28 februari 2013, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItElevdatorer

I en artikel i The Economist beskrivs Sverige som ett av de mest digitaliserade länderna i världen och det tror jag många känner igen sig i. Skolan generellt i Sverige utmärker sig som ett undantag.

Sollentuna ligger långt fram om man jämför med de flesta andra kommuner i Sverige. Från moderat håll har vi drivit frågan om digitalisering av Sollentunas skolor. För oss handlar det inte om själva tekniken utan om alla de möjligheter till individualisering och utveckling av undervisningen som tekniken ger. Vi ser redan nu tydliga tecken på mycket spännande utveckling i våra skolor. IT teknik har förändrat vårt sätt att arbeta inom nästan alla områden i samhället. Möjligheterna är i det närmaste oändliga och förutsättningarna för att effektivisera bland annat administration enorma.

Det är dessa möjligheter som vi även vill ge våra skolor. När höstterminen börjar finns tekniken på plats i alla kommunala skolor i vår kommun (och i många av de fristående skolorna) men det är bara början. Parallellt med att få tekniken på plats pågår ett stort utvecklingsarbete som bland annat inkluderar kompetensutvecklingsinsatser för våra lärare.

Precis som i all annan skolutveckling så är lärarna viktigast. Det går aldrig att ersätta lärare med teknik och utan våra skickliga lärare så kommer vi inte att kunna få den utveckling som vi vill se med hjälp av tekniken. IT är ett kraftfullt verktyg som rätt utnyttjat kommer att ge eleverna bättre förutsättningar att klara skolan och följa sina drömmar.

Maria Stockhaus, kommunalråd (M) och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItElevdatorer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev