tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skolan kan bli skyldig att polisanmäla elever

Publicerad: 9 februari 2023, 16:32

Skolminister Lotta Edholm (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill utreda om skolpersonal ska bli skyldig att polisanmäla elever som misstänks för brott.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningSäkerhetHot

EJ


I juni förra året tillsattes en utredning som ska lämna förslag till åtgärder som kan stärka säkerheten i skolan. Nu vill regeringen utvidga utredningen så att personal ska bli skyldig att polisanmäla om de misstänker att brott har begåtts inom eller i anslutning till skolans verksamhet. Regeringen menar att skolor nu blivit förekommande platser för brott där förövarna i fråga är oftast elever. 

”Alla ska kunna känna sig trygga när de är i skolan. Det gäller både de som arbetar i skolan och alla elever. Skolan har en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet och personalen ska känna att de har hela samhällets stöd när de arbetar för att göra skolmiljön trygg och säker”, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

I dag finns ingen skyldighet för skolanställda att göra en polisanmälan om de misstänker att en elev begår ett brott. Enligt tilläggsdirektivet ska utredningen se hur skyldigheten att anmäla kan bli huvudregel. Målet är att skolor, socialtjänst och polis ska kunna samarbeta bättre för att motverka ungdomsbrottslighet. 

Utredaren får också i uppdrag att lämna förslag som tydliggör att skolor ska vara stängda för obehöriga.

Skolsäkerhetsutredningen skulle överlämnas i augusti i år. Men nu förlängs utredningstiden till 29 februari 2024.

Tre nya uppdrag

 Regeringen ger utredningen om säkerhet i skolan ytterligare tre direktiv:

1. Utredaren ska föreslå hur ett ansvar för det brottsförebyggande arbetet för skolväsendet bör regleras i lag.

2. Om personal misstänker eller vet att brott har begåtts inom eller i anslutning till skolans eller fritidshemmets verksamhet ska polisanmälan vara huvudregel. Utredaren ska därför lämna förslag på hur en skyldighet att anmäla brott bör utformas.

3. Obehöriga personer ska inte uppehålla sig i skolan eller på skolområdet. Utredaren ska därför lämna förslag som tydliggör att skolor ska vara stängda för obehöriga.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev