Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skanska vill sälja Nya Karolinska till riskkapitalister

Publicerad: 30 maj 2012, 06:55

För ett år sedan vann Skanska prestigeaffären att bygga och förvalta Nya Karolinska Sjukhuset till 2040. Men redan nu planerar byggjätten att sälja sin del i mångmiljardprojektet.

Foto: White Tengbom Team

Kontraktet för Nya Karolinska Sjuk­huset löper till år 2040. Men Skanska kan sälja sin del långt innan dess. Brittiska riskkapitalbolaget Innisfree tar gärna över.


Att finansiera, bygga och driva Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) till år 2040. Det var det uppdrag som Stockholms läns landsting (SLL) i juni förra året gav till byggföretaget Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree. Avtalet är värt 52 miljarder kronor.

Men Skanska planerar inte att äga projektet avtalstiden ut. Snarare vill bolaget sälja sin del av sjukhuset till någon fastighetsspecialist efter år 2017, då bygget är klart och vården fungerar.

– Hela idén är att vi ska sälja någon gång, även om vi i dag inte vet exakt när. Men projektet förändras inte i sig. Alla avtal gäller, förklarar Katarina Grönvall, infomationschef på Skanska.

Att bidra med finansiering i offentlig-privat samverkan (OPS) blir allt vanligare för Skanska. Metoden är framgångsrik. Förra året sålde bolaget en motorväg i Chile med en rekordvinst på 4,5 miljarder kronor. Då hade Skanska ägt vägen i tio år. Avtalet i sig löper i 20 år till. Även sjukhus, skolor och fängelser har Skanska sålt innan kontrakten löpt ut.

Skanska äger flera sjukhusprojekt, däribland Barts and Royal London Hospital, som ska rustas för 13 miljarder kronor. Det är också ett samarbete med Innisfree och kontraktet löper i 42 år. Men Skanska planerar att sälja när upprustningen är klar.

– Vi säljer för att få tillbaka våra pengar för att kunna starta nya projekt. Men vi kan inte sälja förrän vården är stabil, och vi stannar ofta kvar som leverantör efter försäljningarna, säger Mats Williamsson, vice vd på Skanska.

Men ansvariga politiker verkar inte känna till Skanskas planer.
– Jag vill inte spekulera i vad Skanska tänker göra om tio år. Vi utgår från att de kommer att fullfölja sin del av avtalet på ett bra sätt, säger finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M).

Riskkapitalbolaget Innisfree och Skanska driver flera OPS-projekt tillsammans.
– Vi har byggt sjukhus ihop i 15 år, säger Ulf Norehn, vd för Swedish Hospital Partners, Skanskas och Innisfrees projektbolag.

Innisfree är ett brittiskt riskkapitalbolag som specialiserar sig på offentliga byggnader. Bolaget har fyra investeringsfonder som äger bland annat 27 sjukhus och 18 skolor, många byggda av Skanska.

 Pengarna kommer från pensionssparare. Bland andra Tredje AP-fonden och de danska fackförbundens och arbetsgivarnas fondbolag Pension Danmark har stoppat in pengar i Innisfrees fonder, varav två äger i NKS.

– Vi hoppas att vi kan ta över hela Nya Karolinska när Skanska säljer. Alla våra affärer bygger på långa avtal, förklarar Tim Pearson, direktör på Innisfree.

Till skillnad från vanliga riskkapitalfonder, som lever i tio år, har Innisfrees fonder en livstid på 40 år, och vinsterna kommer från projekten i sig, inte genom försäljningar.

– Vi är som ett riskkapitalbolag, och våra första fonder var på tio år. Men vi ökade till 40 år så att fonderna lever i takt med projekten, som vi oftast äger till 100 procent, säger Tim Pearson.

– Vårt första sjukhus byggde vi för 16 år sedan, och alla är byggda inom budget och enligt tidplan. Är vi inte bättre än andra har vi inget existensberättigande, fortsätter han.

Men det finns fler tänkbara köpare. Som det brittiska riskkapitalbolaget Cinven, vilket äger Coor Service Management, som ska sköta Nya Karolinskas fastigheter. Cinven äger redan sjukhus i Storbritannien. Också brittiska 3i och amerikanska KKR driver sjukhus, liksom svenska Nordic Capital (Capio S:t Göran).

Även Rikshem – där Ilija Batljan, tidigare landstingsråd (S) i SLL, är chef för affärsutveckling – kan vara intresserat. Bolaget, som ägs av Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF, vill bli störst i Sverige på offentliga fastigheter.

Även om pensionspengar står bakom Nya Karolinska finansieras i praktiken bygget med lån.

– Vi satsar normalt 10 procent egna pengar och 90 procent är lån i sådana här projekt, förklarar Mats Williamsson.

Tio banker under ledning av Handelsbanken lånar ut 4,4 miljarder kronor, Europeiska Investeringsbanken knappt 3 miljarder och Nordiska Investeringsbanken 1,5 miljarder. En miljard är ägarlån från Skanska och Innisfree, till 9 procents ränta.

– Det ger avdrag som sänker skatten på vinsterna. Hade vi fått betala mer skatt hade landstinget fått betala mer i årsavgift, säger Niklas Klein, ekonomichef i projektbolaget Swedish Hospital Partners.

9,9 miljarder kronor av byggpengarna kommer direkt från SLL, eftersom landstinget lånar till lägre ränta. När sjukhuset är klart betalar landstinget mellan 1,5 och 2 miljarder kronor per år till år 2040.

– Alla betalningar är bestämda i förväg – det är en av poängerna med OPS – och det är vi som har ansvar för underhållet, förklarar Ulf Norehn.

Hur finanserna ser ut i detalj är dock sekretessbelagt. Det har lett till politisk strid.

– Jag förstår inte varför den politiska majoriteten inte kan vara öppen om villkoren när Skanska är det, säger Helene Hellmark Knutsson (S), landstingsråd i opposition.

 Hon kände inte heller till Skans­kas planer på att sälja sin del av sjukhuset i förtid. Men hon är inte förvånad.

– Skanska är ett byggbolag, inget förvaltningsbolag. Men jag undrar varför alliansen uppdrar åt advokater att reda ut hur avtalet kan brytas och åt konsulter att undersöka varför sjukhuset är dyrare än projekt i andra länder, säger Helene Hellmark Knutsson.

Nummer 21/2012 av Dagens Samhälle ute torsdagen den 31 maj.

Torbjörn Carlbom, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev