Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Skånekommuner tar betalt för gymnasiematen

Publicerad: 9 juni 2021, 09:37

Gratis skollunch är inte lag i landets kommunala och fristående gymnasier.

Foto: LENNART MÅNSSON

Fyra kommuner i Skåne tar ut en avgift för skollunchen på gymnasiet. Lärarförbundet är kritiskt, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningLikvärdig skolaPolitik

Gratis skollunch är inte lag i landets kommunala och fristående gymnasier. Men de flesta serverar eleverna lunch, alternativt ger matbidrag så att de kan köpa sig något.

Livsmedelsverket kartlade 2018 måltidshanteringen i gymnasieskolan och fann att 20 procent av kommunerna inte uppgav att de erbjöd gratis skollunch. Men orsaken var i många fall att kommunerna inte hade något eget gymnasium.

Tidningen Arbetsvärlden har granskat frågan djupare och hittar då fyra kommuner som inte erbjuder gratis skollunch för gymnasieelever, samtliga belägna i Skåne: Kävlinge, Lomma, Vellinge och Staffanstorp. De hör alla till kategorin lågskattekommuner, och de tre förstnämnda har skattekraft långt över genomsnittet.

De tar ut en avgift på upp till 800 kronor per termin för skolmåltiderna. I Lomma kommun svarar förvaltningschefen Martin Persson att skolmåltidsavgiften är ett politiskt ställningstagande baserat på grundsynen på välfärdens finansiering.

LÄS MER: Därför stoppas två av tre nya friskolor.  

Den styrande majoriteten i Lomma vill att skattefinansiering ska kompletteras med avgifter där det går. 

I Staffanstorp säger ordförande i utbildningsnämnden Åsa Ekstrand (M) att man fattade beslut om avgifter 2019 eftersom grannkommuner gjort det och det är möjligt. – Det är också en principfråga att när man börjar närma sig vuxen ålder så kommer man att behöva betala, det är en pedagogisk tanke med det, säger Åsa Ekstrand till Arbetsvärlden.

Staffanstorp har pausat måltidsavgifterna under pandemin.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är kritisk till avgiftsbelagd skolmat i gymnasier. Hon anser att gratis lunch är en självklarhet och en viktig likvärdighetsfråga.

– Det finns andra kostnader hos huvudmännen som kan prioriteras bort innan skolmaten, säger hon till Arbetsvärlden.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev