Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Sexåring dog – kommun anmäls för badolycka

Publicerad: 11 augusti 2021, 10:53

Arbetsmiljöverket har nu åtalsanmält Vellinge kommun efter att en sexåring drunknade i en bassäng vid en idrottslektion.

Foto: Elena Elisseeva, Mostphotos

För ett år sedan drunknade en sexårig pojke i en bassäng i samband med en idrottslektion i Falsterbo i Vellinge kommun. Nu åtalsanmäler Arbetsmiljöverket de ansvariga i kommunen för brott mot arbetsmiljölagen, skriver Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

IdrottSkolans arbetsmiljöArbetsmiljöverketBrott

Sedan tidigare är tre pedagoger och en rektor misstänkta för vållande till annans död.

Vid dödsfallet hade tre pedagoger hand om 40 barn som befann sig i och runt bassängen. Flera av barnen, inklusive sexåringen, var inte simkunniga och det var meningen var att barnen skulle vara uppdelade i två grupper. I kommunens egen utredning slås fast att det kan ha varit en för stor barngrupp som badade samtidigt och att det är möjligt att ”pedagogerna under någon eller några kortare stunder inte haft uppsikt över alla delar av poolen”.

I sin anmälan skriver nu Arbetsmiljöverket att skyddsansvariga ”inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen”. Själva skuldfrågan är dock ett fall för åklagare och polis.

Åklagaren Klas Norelius har tidigare sagt att en åtalsanmälan från verket varit en förutsättning för om han ska kunna gå vidare med fallet.

Vi kan inte åtala eller skriva av ärendet, utan att vi vet vad Arbetsmiljöverket tycker, sade han till Sydsvenskan i februari.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev