Skola
Sekularism garanterar jämlikhet för alla
Idén att sekularism skulle vara förtryckande eller exkluderande gentemot religiösa grupper är högst problematisk. Västvärlden har, efter århundraden av kamp, åstadkommit en framgångsrik åtskillnad mellan kyrka och stat, skriver Omar Makram som är lättad över att S äntligen vill förbjuda religiösa friskolor.
Publicerad: 25 april 2018, 07:57
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Skolan är en av de viktigaste aktörerna när det gäller att lära ut samhällsvärderingar.
Titt som tätt kan man stöta på artiklar som återspeglar en negativ syn på sekularism. Det slog mig när jag nyligen läste en artikel från häromåret med titeln ”Det behövs fler religiösa friskolor i Sverige”, men uppfattningen är ofta förekommande. Den omfamnas ofta av antingen de djupt religiösa, som eftersträvar teokrati, eller de postmodernt radikala, som vill stötta religiösa minoriteter.
Allt oftare buntas förespråkare för sekularismen i ohederliga debattknep ihop med populister och främlingsfientliga eller också beskrivs en konsekvent sekulär linje som något intolerant som i sig skulle föda våld och terror. Nyligen beskrev flera kyrkoledare på SvD Debatt att den sekulära principen bara är en ”filosofisk/konfessionell övertygelse och därmed inte neutral”. Men frågan är ju inte vad som är neutralt, utan vad som råder i den stat som diskuteras. Och mig veterligen är Sverige ett sekulariserat samhälle.
Idén att sekularism skulle vara förtryckande eller exkluderande gentemot religiösa grupper är högst problematisk. Västvärlden har, efter århundraden av kamp, åstadkommit en framgångsrik åtskillnad mellan kyrka och stat. På samma sätt borde moské och stat kunna separeras, något de progressiva minoriteterna i länder med muslimsk majoritet har kämpat för i sina djupt konservativa samhällen.
De som tror att sekularism hotar tillvaron för religiösa minoriteter har fått allt om bakfoten. Se hur religiösa minoriteter klarar sig i teokratier eller när religion får inflytande inom ett statsskick. Just det, inte så bra! Sekularism å andra sidan garanterar jämställdhet för alla.
Har alla människor lika värde? Ja! Men har alla idéer lika värde? Absolut inte! I så fall skulle vi lika gärna kunna undervisa vissa barn i skapelseläran i stället för evolutionsteori? Lära dem att jorden är platt, 6000 år gammal och att det är en fråga om åsikt? Eller kanske lära dem att homosexualitet är en sjukdom och perverst? Eller att vi ska ha könsseparatism?
Nej, svara inte. Mina frågor är retoriska.
De flesta som bor i Sverige håller med om att jämställdhet mellan könen och HBTQ-rättigheter är och ska vara en självklarhet. Nu säger kanske någon att alla inte håller med om dessa värderingar - ska inte vårt samhälle vara öppet för alla åsikter? Nej, när det gäller samhällsvärderingar måste vi kunna sluta oss till att värderingar som leder till en positiv samhällsutveckling är bra värderingar och vice versa. Det är inte upp till subjektivt, godtyckligt tyckande.
Skolan är en av de viktigaste aktörerna när det gäller att lära ut samhällsvärderingar. Just därför får vi inte tillåta en situation där vissa skolor kompromissar kring dem eller till och med lär ut ett förakt för dessa värden.
Statsfinansierad religiös indoktrinering av barn har jag egna erfarenheter av. Det är skadligt och förvränger ens rationella tänkande, äventyrar ens värderingar och tynger en med en ideologi man inte själv valt av övertygelse.
Vissa skulle hävda att religiösa friskolor är en del av barnens religionsfrihet, eller snarare deras föräldrars. Men religionsfrihet innebär också frihet från religion. Alla individer ska kunna göra medvetna och fria val, vilken religion eller ideologi de än vill tillhöra – eller inte tillhöra. Föräldrar ska inte få utöva ett sådant inflytande över barn att tvinga dem erkänna sig till en religion innan de är myndiga och kapabla till egna medvetna val. Förvisso ska vi undervisa barn om olika religioner som allmän kunskap, men vi ska inte indoktrinera dem utifrån en viss religion.
Vare sig de religiösa friskolornas undervisning innehåller religiös ideologi eller inte innebär de att barnen som går där skiljs från andra barn. Vi får barn som tvångsmatas med religion, direkt eller indirekt på grund av bristande kontakt med barn som har andra perspektiv. Det är lätt att se att detta leder till en ökad segregation i samhället i övrigt, både på lång och på kort sikt.
Det inger ett visst mått av lättnad och optimism att Socialdemokraterna äntligen har uppmärksammat frågan med det allvar den förtjänar, och har för avsikt att förbjuda religiösa friskolor i Sverige. Jag hoppas alla andra partier följer efter då det är av största vikt att säkerställa barns integritet och vi ska skydda dem från påtvingad indoktrinering och garantera dem en likvärdig utbildning. För att uppnå detta måste vi ha ett totalt förbud mot religiösa friskolor.
Omar Makram, debattör och föreläsare på Riksorganisationen GAPF
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.