Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Se funktionsnedsättning som en merit

Funktionsnedsättning måste bli en merit när arbetsgivare söker medarbetare inom offentlig sektor. Att veta att det finns anställda med egen erfarenhet på exempelvis ett socialkontor eller en skola skulle motverka det främlingskap och rentav motstånd som många anhöriga och personer med funktionsnedsättning ibland upplever.

Publicerad: 11 augusti 2016, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Genom att ha personer med erfarenhet av funktionshinder lär sig övriga medarbetare att tillsammans lösa olika problem ur ett annorlunda perspektiv.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningRekryteringSocialtjänstenOffentlig sektor

I en platsannons inom sjukvård, skola eller socialtjänst brukar man söka en person med lämplig utbildning, det kan vara lärare, socionom eller arbetsterapeut. Det är också vanligt att man ska ha arbetat en längre tid med den patient- eller klientgrupp man möter. Ibland strävar man efter mångfald och jämnare könsfördelning. Men vi ser aldrig att man söker personer med funktionshinderkompetens utifrån egen erfarenhet.

Vi anser att det är viktigt att besökare, klienter och patienter får möta professionella som har personlig erfarenhet av funktionsnedsättning. Ett barn med funktionsnedsättning som kommer till en skola behöver vuxna förebilder, en vuxen som söker vård eller socialtjänst har ofta samma behov.

I Sverige till skillnad mot Storbritannien eller USA saknar arbetsgivare visioner, vilja och planer för hur man ska ta tillvara erfarenhetsperspektivet när de erbjuder välfärdstjänster. Genom att ha personer med förstahandserfarenhet av funktionshinder lär sig övriga medarbetare att tillsammans se och lösa olika problem ur ett annorlunda perspektiv.

Offentlig sektor, privata företag och idéburna organisationer har ofta uttalade målsättningar för hur man ska arbeta med socialt ansvarstagande i sina organisationer. Arbetsgivare erbjuder praktikplatser och har personer anställda som har olika former av lönesubventioner som bekostas av Arbetsförmedlingen.

Det vi vill lyfta fram är att det behövs personer med flera olika goda egenskaper som; arbetskapacitet, formell kompetens och förtrogenhetskunskap, som bygger på erfarenheten av att ha en funktionsnedsättning eller som anhörig. Det är kunskap som bidrar till att utveckla tillgänglighet och förtroende för verksamheterna.

Man får medarbetare som kan vara viktiga förebilder och bidra till att utveckla nya tjänster och program, medarbetare som kan visa på hur man som patient, elev eller klient kan uppleva den insats man ger inom skola, vård och omsorg.

Förtrogenhetskunskap om funktionsnedsättning måste bli en merit när arbetsgivare söker medarbetare inom vård, skola och omsorg. Det är lika viktigt att man har egen erfarenhet i kombination med att man har formell utbildning. Att veta att det finns anställda med egen erfarenhet på exempelvis ett socialkontor eller en skola skulle motverka det främlingskap och rentav motstånd som många anhöriga och personer med funktionsnedsättning vittnar om att de ibland upplever.

Vi menar att man aktivt borde söka efter personer med kunskap eller erfarenheter av funktionshinder när man anställer nya medarbetare inom vård, omsorg eller socialtjänst. Arbetsgivare främst inom välfärden behöver börja betrakta egen erfarenhet av funktionsnedsättning som en resurs och inte, som vi tror att man gör idag, som en risk för verksamheten. Vi har i vårt land haft en omfattande politisk diskussion om vikten av tillgängliga arbetsplatser. Men vi behöver också mångfald när det gäller kön, ålder, ursprung sexualitet och erfarenhet av funktionsnedsättning. Det tjänar alla på.

För att ge ett konkret exempel. En anställningsannons skulle kunna ha följande kompetenskrav: ”Till vår rehabiliteringsverksamhet söker vi en fysioterapeut med kunskap och egen erfarenhet av reumatologisk rehabilitering” eller ”Vi söker en socionom till en kuratorstjänst inom vår enhet för funktionshindrade. Egen erfarenhet av psykisk ohälsa är särskilt meriterande”.

Håkan Högberg, ordförande i DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, Göteborgsavdelningen

Per Olof Larsson, institutionen för social arbete Göteborgs universitet

Helene Mellström, områdeschef Rehab och funktionshinder Bräcke diakoni

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev