Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”SDs politik förödande för svensk sjukvård”

Sverigedemokraterna ska, enligt Jimmie Åkesson, bli det nya vårdpartiet. Partiet föreslår nu helt ofinansierade satsningar på miljardbelopp för att ge sken av att vara välfärdsvänliga. Deras politik visar dock något helt annat.

Publicerad: 19 maj 2017, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BemanningSverigedemokraterna

Partiets tidigare politik har dock varit långt ifrån välfärdsvänlig. I riksdagen har Sverigedemokraterna röstat för borgerliga budgetförslag fyllda av skattesänkningar, istället för att prioritera vård och välfärd. Sjukvården är i huvudsak en fråga för landsting och regioner, därför är det även intressant att se hur partiet agerat lokalt.

I vår region, Skåne, har SD röstat ned förslag på skattehöjningar som regionstyrelsen bedömt vara nödvändiga. Skåne har idag den lägsta landstingsskatten av Sveriges samtliga län, något som naturligtvis påverkar kvaliteten i sjukvården. Att Sverigedemokraterna, som valt låg regionskatt framför viktiga vårdsatsningar, nu vill kalla sig "vårdpartiet" är minst sagt ironiskt.

Dagens svenska sjukvård är helt beroende av människor med ursprung från hela världen. Utan dem hade den svenska vården fallerat. SD har sedan partiets bildande förespråkat drastiskt minskad invandring utifrån drömmar om ett etniskt homogent samhälle. För sjukvården hade det varit förödande. Om SDs politik varit den styrande hade vi idag befunnit oss i en stor personalbrist. I en OECD rapport från 2015 anges att hela 30procent av den svenska läkarkåren är utlandsfödd, det visar med all tydlighet på hur nödvändig invandringen varit för vården.

Även i framtiden beräknas den svenska vården få problem med personalförsörjning. I SCBs prognoser över arbetsmarknadsutsikter till 2035 ser man ett stort underskott på 167 000 undersköterskor. Denna utmaning kräver en arbetsmarknadspolitik där man slussar nyanlända och arbetslösa mot dessa bristyrken med utbildning som i längden gör att allt fler kan bidra till en god kvalitet inom den svenska vården.

I sjukvården arbetar idag människor med vitt skilda bakgrunder och ursprung sida vid sida för att leverera vård av hög kvalitet. Samtidigt finns det utmaningar. Vi vill som unga socialdemokrater se en politik som möter utmaningarna och förbättrar sjukvårdens förutsättningar.

Vi menar att om Sverigedemokraterna menat allvar med att stödja vården hade de agerat annorlunda, både i riksdagen och här i Skånes regionfullmäktige. Istället har man lagt fokus på att sänka skatter. I ljuset av detta framstår deras senaste kampanj som tomma ord.

Filip Sjöstrand, ordförande S-studenter Malmö

Anton Svensson, styrelseledamot S-studenter Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev